Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Tale under regjeringens lunsj for det spanske kongeparet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Akershus Slott, Oslo, 7. juni 2006

Statsminister Jens Stoltenberg:

Tale under regjeringens lunsj for det spanske kongeparet

Akershus Slott, Oslo, 7. juni 2006

Deres Majesteter,

Deres kongelige Høyheter,

Deres Eksellenser,

Mine damer og herrer

Det er en ære for meg å kunne ønske statsoverhodet for et av Europas mest fascinerende og dynamiske land velkommen til Norge. Deres Majestet har bidratt sterkt til demokratiseringen i Europa, og er i dag symbolet for det moderne Spania, - respektert og beundret langt utover Deres eget land og kontinent.

Vi legger merke til at dagens unge spanjoler, også de mest politisk aktive, snakker med stor respekt om Deres Majestets personlige betydning for det moderne Spania. Deres personlige inngrep for å forhindre kuppforsøket i februar 1981, gjorde et dypt og varig inntrykk, også her i landet.

Deres Majestet,

20 prosent av Norges befolkning besøkte Spania i fjor. Det blir minst like mange i år. Det finnes to kategorier Nordmenn: De som skal besøke Spania, og de som gjerne skulle ha besøkt Spania.

Vi tiltrekkes av spanske gjestfrihet og den frodige livsgleden i det spanske samfunn.

Mange tiltrekkes av Spanias rike historie og kultur.

Alle tiltrekkes av sol, varme og av utsøkt mat og drikke.

Ingrid og jeg har selv gode minner fra Spania.

I 1982 dro vi på interrail og solte oss i San Sebastian, så på okseløp i Pamplona og var på rockekonsert med Rolling Stones i Madrid.

Der bodde vi i kollektiv sammen med spanske ungsosialister.

Denne våren besøkte vi igjen Spania,

Vi bodde bedre, hørte klassisk musikk på et slott i Segovia,

men vi traff de samme menneskene.

Nå hadde de slips.

Spansk innflytelse i Norge blir mer og mer synlig. Det er en sterkt økende interesse for spansk språk. Og for både klassisk og moderne spansk kultur i Norge.

Vi leser spanske forfattere, som de siste årenes bestseller ”Vindens skygge”, av Carlos Ruiz Zafón. Vi gleder oss til hans Barcelona-guide som nå snart kommer på norsk.

Vi lytter til spansk musikk, og besøker spanske restauranter

Og vi forsøker å lære spansk. Både i skolen og ved universitetene er nå spansk og fransk de største fremmedspråkene – etter engelsk.

Spania og Norge har alltid vært knyttet sammen av havet. Og vi har jo begge oppdaget Amerika !

Spansk sjøfarts historie understreker at Spania gjennom århundrene har hatt stor betydning for Europas og verdens utvikling, ikke minst ”Den nye verden”.

Deres Majestet,

Vi deler et felles engasjement for Europeisk utvikling. I eller utenfor EU – vårt ønske er å bidra til konsolidering av demokrati og fred på det europeiske kontinent og til utjevning av sosiale og økonomiske skillelinjer.

Vårt ønske til Deres Majestet er at også Spania må få lagt bak seg de gjenværende interne stridigheter som har kostet store lidelser og skapt så mye frykt.

Når det nå ser ut til at dette kan være mulig, så legger vi til grunn at Deres Majestets inkluderende og forsonende livsgjerning har hatt stor betydning.

Samtidig ønsker vi å arbeide for disse målsetningene i en global sammenheng. I dette arbeidet har vi en god alliert i Spania, det være seg i FN, i NATO eller i konkrete freds- og forsoningsprosesser.

Norge og Spania deler et engasjement i innsats for fred og utvikling. Sammen fremmer vi dialog. Dialog som fremmer forståelse. Dialog som muliggjør sameksistens tross ulike utgangspunkt, kulturer og livssyn.

Deres Majestet

Kontakt mellom mennesker – kulturelle opplevelser og møte med nye sider av hverandre er selve forutsetningen for godt samliv mellom nasjoner.

Deres Majesteters besøk til Norge er et bidrag også til dette.

Jeg vil utbringe en skål for kong Juan Carlos og dronning Sofia, for det spanske folk, og for det gode vennskapet mellom våre to land.