Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Tale ved tenning av juletre i Berlin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Pariser Platz, Berlin 1. desember 2006

I år er det 17. år på rad at et norsk juletre blir tent på Pariser Platz 1. advent. Arrangementet viser at forbindelsene strekker seg fra topp-politikken til kontakt mellom lokalsamfunn. Samarbeid og vennskap mellom organisasjoner, lokalsamfunn og enkeltmennesker gir de norsk-tyske forbindelsene rotfeste og livskraft

Statsminister Jens Stoltenberg

Tale ved tenning av juletre i Berlin

Pariser Platz, Berlin 1. desember 2006

Kjære regjerende Borgermester Wowereit,
kjære Viseborgermester Zeller,
kjære Kurt Beck,
mine damer og herrer,

Hele verden gledet seg da Berlin-Muren falt i 1989. I Frogn ved Oslo-fjorden bestemte en gruppe mennesker seg for å gi et juletre til Berlin som symbol på fred og solidaritet. De tok kontakt med bydelen Mitte, og det første juletreet fra Frogn kom til Berlin i 1990. I år er det 17. år på rad at et norsk juletre blir tent på Pariser Platz 1. advent. Denne tradisjonen er vi stolte av! Jeg vil takke regjerende borgermester Klaus Wowereit og viseborgermester Joachim Zeller for at de er med på å holde tradisjonen i hevd.

Berlin har historisk betydning som et symbol på europeisk forsoning og gjenforening. Samtidig er det vanskelig å forestille seg en by som lever mer i nåtiden. I Berlin er bybildet i stadig forandring. I Berlin skapes banebrytende kunst og kultur. I Berlin er man med på å sette den internasjonale politiske dagsorden. Slik vil det ikke minst være under de tyske formannskapene i EU og G8 neste år.

Fra Norge er veien kort til Berlin. Og det er ikke bare det norske juletreet som blir tatt godt i mot her. Jeg har nettopp hatt en samtale med SPD-leder Kurt Beck, som står sammen med meg her på scenen. Og jeg ser frem til å møte Forbundskansler Angela Merkel i morgen. Tyskland er en av Norges viktigste partnere - i Europa og internasjonalt. Politikken vår er tuftet på de samme verdiene.

Arrangementet rundt juletreet viser at forbindelsene strekker seg fra topp-politikken til kontakt mellom lokalsamfunn. Samarbeid og vennskap mellom organisasjoner, lokalsamfunn og enkeltmennesker gir de norsk-tyske forbindelsene rotfeste og livskraft. Hvert år stiller mange opp, både på norsk og tysk side, for at arrangementet med norsk juletre foran Brandenburger Tor skal bli en suksess. Og hvert år møter det opp store og små for å være med på å ta imot det norske tilskuddet til julebyen Berlin.

Det er en stor glede og ære for meg å delta på årets arrangement. Jeg ønsker dere alle en god fornøyelse og en fredfylt adventstid!