Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Feil om skatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Innlegg i Dagens Næringsliv 22. november 2008

Dagens Næringsliv har i flere artikler de siste ukene hevdet at jeg og regjeringen ikke vil ta i bruk skattelette for å møte virkningene av den internasjonale finanskrisen og de effektene den har for norsk næringsliv og økonomi. Dette er direkte feil.

Jeg har ikke avvist dette. Tvert i mot har jeg ved flere anledninger framholdt at bruk av skattelette som virkemiddel, kan være ett av flere mulige tiltak for å sikre norsk økonomi og norske arbeidsplasser. Denne regjeringen har allerede redusert skatten for dem med midlere og lavere inntekter, redusert arveavgiften for 90 prosent av dem som mottar arv i Norge, og redusert skatten på nye næringsbygg. Senest i spontanspørretimen i Stortinget denne uken sa jeg at skattelette kunne være et mulig virkemiddel.

Det jeg har avvist, er Høyres og NHOs gjentatte forslag om skattelette for dem som tjener aller mest. Selv om den internasjonale finanskrisen nå treffer oss, er usosiale kutt i skattene for de rikeste, fortsatt usosiale. Det var de også i fjor, da Høyre og NHO gikk inn for det samme. Da var det press i økonomien. Nå har vi en internasjonal finanskrise. Usosiale skattekutt er med andre ord ikke krisetiltak. Det er bare dårlig fordelingspolitikk.

Statsministerens innlegg i DN 22. november