Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Tale ved tidligere statsråd Bjartmar Gjerdes begravelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Høybråten kirke

Kjære familie og venner av Bjartmar Gjerde.

Det var med sorg vi mottok budskapet om Bjartmars bortgang og våre tanker går til dere som sto han nærmest. Anna-Karin, Bjartmar-Arve, Espen og Hans-Petter og resten av familien. 

Vi føler med dere i sorgen og savnet.

Samtidig er det en annen følelse som står sterkt hos oss her i dag: Takknemlighet.

Takknemlighet for den innsatsen Bjartmar Gjerde har gitt Arbeiderpartiet, arbeiderbevegelsen og Norge som nasjon.

Takknemlighet over at vi fikk kjenne han.

Bjartmar ble født i små kår på Larsnes, i Sande kommune på Sunnmøre, og vokste opp sammen med fem søsken.

Han var småbrukersønnen som ikke hadde råd til skolegang utover folkeskolen, men som endte opp med å besitte flere av de fremste tillitsverv og lederposisjoner i det norske samfunnet.

*

Bjartmar Gjerdes liv sammenfaller med nittenhundretallets store fortelling om Norge, om vandringen fra fattigsamfunn til velferdssamfunn.

Han var selv en del av denne fortellingen. Gjennom sitt virke i partiet og i andre verv stod han midt i arbeidet med å bygge det nye Norge.

Han var en samfunnsbygger.

*

Utdanningen han ikke fikk i ungdomsårene, sørget han ikke bare for selv å få tatt i voksen alder. Hans lange politiske virke handlet framfor alt om å gi alle muligheten til utdanning, uavhengig av sosial bakgrunn.

Det var utdanningsminister Bjartmar Gjerde som fikk gjennomført den historiske loven om videregående opplæring. Denne gav alle mulighet til tolv års skolegang, og bidro både til sosial utjevning og til at Norge i dag er blant landene med høyest utdanningsnivå i verden.

Jeg husker jeg møtte han da jeg var ung AUFer. Vi hadde stor respekt – og litt frykt – for den handlekraftige politikeren.

Da striden om loven om videregående opplæring var på sitt mest intense, gikk jeg for sikkerhets skyld i klasse med Espen Gjerde, sønnen til Bjartmar.

Vi var ikke så mange AUFere på Oslo katedralskole den gangen, det var stort sett bare Espen og meg. Og jeg tror vi begge opplevde det som om alle andre var innbitte motstandere av regjeringens skolepolitikk. Jeg husker spesielt den dagen store deler av elevene skulle gå i demonstrasjonstog mot regjeringen og Bjartmar Gjerde. De toget ut av skolegården med det velformulerte slagordet ”Enhet lærer og elev – Bjartmar Gjerde er en rev!”

Espen og jeg gikk ikke i det toget.

 

Bjartmar Gjerde fikk senere ansvaret for et annet felt som har vært avgjørende for  velstandsutviklingen i Norge, nemlig forvaltningen av våre olje- og gassrikdommer. Som vår første olje-og energiminister var han blant pionerene i byggingen av Norge som moderne oljenasjon.

Ulikt så mange andre land som har oppdaget olje- og gassressurser har Norge klart å sikre at disse enorme verdiene har kommet fellesskapet til gode. Bjartmar Gjerde skal ha sin del av æren for at vår moderne oljehistorie så ofte omtales som ”det norske oljeeventyret”.

*

De som jobbet sammen med han trekker ofte fram hans utålmodighet, hans sterke vilje til å oppnå politiske resultater.

Han var ofte omstridd.

Og han evnet ikke minst å stå i en storm.

Den evnen trengte han.

Bjartmar Gjerde måtte håndtere mange store og vanskelige saker.

Som olje- og energiminister i en brytningstid der konflikten mellom vekst og vern ble hardere enn før, med Alta-utbyggingen som den største symbolsaken.

Som kringkastingssjef under avvikling av NRK-monopolet.

Som arbeidsdirektør i en tid med høye ledighetstallene.

Bjartmar Gjerde var i besittelse av en viktig egenskap for en politiker, nemlig evnen til å kombinere visjon og virkelighet.

Evnen til å omsette høye mål i konkrete resultater, resultater som steg for steg gir oss et bedre samfunn der ulike mennesker kan leve gode liv i frihet, trygghet og verdighet.

Han krevde mye av menneskene rundt seg. Han ga enda mer.

Livsverket til småbrukersønnen fra Larsnes vil bli stående som en inspirasjon for alle som i dag jobber for å gjøre samfunnet bedre.

 

Vi takker han for innsatsen.

 

Jeg lyser fred over Bjartmar Gjerdes minne.