Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Norge utgjør en forskjell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Innlegg i Aftenposten 27. mai

Under Oslo Climate and Forest Conference, som arrangeres i dag, bekreftes det at over 50 land er kommet til enighet om et praktisk innrettet klimasamarbeid, skriver statsminister Jens Stoltenberg i dette innlegget i Aftenposten.

Under Oslo Climate and Forest Conference, som arrangeres i dag, bekreftes det at over 50 land er kommet til enighet om et praktisk innrettet klimasamarbeid.

Mer enn 25 milliarder kroner er lagt på bordet frem til 2012 for å komme avskogingsproblemet til livs. Dette er starten på en global dugnad for å redde verdens gjenværende tropiske skoger.

Klimagassutslipp fra avskoging, skogforringelse og ødeleggelse av torvmyr er viktige årsaker til klimaendringene. Utslippene fra disse kildene står for mellom 12 og 18 prosent av verdens totale utslipp. 

Å redusere avskoging er den raskeste og billigste måten vi kan redusere klimagassutslipp i stor skala på. I Brasils Amazonas er for eksempel avskogingen blitt redusert med over 60 prosent siden 2005. Det gir en årlig utslippsreduksjon på minst 400 millioner tonn CO2, eller åtte ganger Norges utslipp. Samtidig huser disse skogene over halvparten av landjordens arter av planter og dyr, og de sikrer livsgrunnlaget for flere hundre millioner av verdens fattigste mennesker.

Norges klima- og skogsatsing har vært viktig for å få et internasjonalt klima- og skogpartnerskap på plass. Dette samarbeidet er det første i sitt slag, og et viktig skritt fremover i kampen mot global oppvarming.

I går undertegnet Norge og Indonesia en erklæring om å starte et større samarbeid mot avskoging i Indonesia. Landet er i dag verdens tredje største skogland. Innsats for å hindre ytterligere avskoging og skogforringelse her har derfor global betydning.

Verdens skoger forsvinner fordi noen på kort sikt tjener gode penger på å hugge eller brenne dem ned. Fellesskapets fortjeneste ved å la skogen bli stående kommer ikke frem i regnskapene. Dette problemet kan bare håndteres gjennom internasjonalt samarbeid. De rike landene må betale landene med tropisk skog for å la den stå, slik at verdens gjenværende tropiske skoger blir verdt mer levende enn døde.

Å få på plass regelverk, penger og kontrollmekanismer for å gjøre dette i stor skala, er bare mulig gjennom en global avtale under FNs klimakonvensjon. Derfor er klima- og skogspørsmålet blitt stadig viktigere i disse forhandlingene. Men FN-forhandlingene er kompliserte, det så vi ikke minst under toppmøtet i København i desember. Derfor tar det sannsynligvis flere år før vi får en slik avtale.

Klimaendringene venter imidlertid ikke på at verdens land har forhandlet ferdig. Skal vi ha noe håp om å unngå at klimaendringene blir dramatiske, må de globale utslippene av klimagasser begynne å gå ned i løpet av få år.

Da trenger vi store og raske reduksjoner i global avskoging. Derfor må klimaforhandlingene suppleres med klimahandlinger. Under Oslo-konferansen etableres et bredt klima- og skogsamarbeid for å begynne dette arbeidet. Her har alle viktige land i klimasammenheng klart å enes om et praktisk innrettet klimasamarbeid. Både FN og Verdensbanken får sentrale roller.

Målet for partnerskapet er raskt og effektivt å skalere opp innsatsen på klima- og skogområdet betydelig, og å samarbeide tett om dette. Over 25 milliarder norske kroner legges på bordet fra i-landenes side bare i perioden 2010 - 2012. Og det uttrykkes en vilje til ytterligere økning etter 2012 dersom vi oppnår dokumenterte utslippsreduksjoner.

Åpenhet vil være et grunnleggende prinsipp for arbeidet. Informasjon om alle sider ved samarbeidet vil være offentlig tilgjengelig, med en database over all finansiering, handlinger og resultater. Åpenhet skaper tillit, og tillit er avgjørende for å lykkes i kampen mot klimaendringene.

Alle sentrale interessegrupper vil bli aktivt involvert. Dette gjelder først og fremst urfolk og andre som har direkte interesser i klima- og skogspørsmål, men også representanter for det sivile samfunn, det private næringsliv og relevante multilaterale organisasjoner.

Oslo Climate and Forest Conference er en viktig milepæl i den globale kampen mot klimaendringer. Det er på dette klimaområdet verden har kommet lengst. Norges klima- og skogsatsing viser at Norge kan være med og gjøre en forskjell.