Historisk arkiv

Ett år etter tsunamien i Sørøst-Asia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Denne julen er spesiell for alle som gjennomlevde dramatikken da tsunamien traff 2. juledag i fjor. 84 norske borgere mistet livet, 230 000 mennesker omkom til sammen. Det siste året har mange forsøkt å gjenoppbygge livene sine, både de norske borgerne som ble direkte eller indirekte rammet, og de tusenvis av mennesker i Sør-Asia som mistet familiemedlemmer og alt de eide, skriver utenriksminister Støre (bildet) i en artikkel. (20.12.05)

Ett år etter tsunamien i Sørøst-Asia

Denne julen er spesiell for alle som gjennomlevde dramatikken da tsunamien traff 2. juledag i fjor. 84 norske borgere mistet livet, 230 000 mennesker omkom til sammen. Det siste året har mange forsøkt å gjenoppbygge livene sine, både de norske borgerne som ble direkte eller indirekte rammet, og de tusenvis av mennesker i Sør-Asia som mistet familiemedlemmer og alt de eide. Våre tanker går til dere som mistet familie, venner eller kollegaer, til dere som ble rammet, men heldigvis reddet livet, og til alle som lever med sorg, savn og fortvilelse.

UD har i året som har gått hatt et sterkt fokus på erfaringene fra håndteringen av tsunamien. Katastrofen ga departementet noen brutale erfaringer. De har departementet arbeidet med for å lære av erfaringene og bedre våre rutiner og vår beredskap. Det har jeg merket i mine måneder som utenriksminister.

Jeg mener at UDs evne til å hjelpe nordmenn som rammes av en katastrofe i utlandet er blitt styrket. Et utvidet og teknisk oppgradert beredskapssenter, nye og bedre planer, og øvelser både i UD og ved ambassadene er blant de tiltak som er iverksatt. UD har etablert en godt trent beredskapsstyrke for å bemanne beredskapsenteret i en krise, og som kan rykke ut til katastrofeområdet og hjelpe norske borgere på stedet. Samarbeidet mellom ulike departementer og med private og frivillige organisasjoner er styrket og det er avgjørende for at vi skal kunne hjelpe de som trenger oss.

Norge har bidratt med nødhjelp og til gjenoppbygging i de rammede områdene. Norge har også bidratt til etableringen av et tsunami-varslingssystem i regionen.

UD har sammen med andre norske myndigheter, sjømannskirken og nasjonal støttegruppe etter flodbølgekatastrofen arrangert minnereiser til Thailand for de nærmeste pårørende. Til sammen 390 pårørende benyttet seg av tilbudet. Tilbakemeldingene har vist at muligheten til å ta farvel med sine kjære har betydd mye for den enkelte familie.

Med de beste ønsker for denne julen og for det nye året.

Jonas Gahr Støre
Utenriksminister

20. desember 2005