Historisk arkiv

WTOs 6. ministerkonferanse. Rapport fra andre dag, 14.12.2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

På ministerkonferansens andre dag er arbeidet godt i gang på de viktigste forhandlingsområdene, uten at det er tegn til bevegelse i posisjoner av betydning. Utenriksminister Støre holdt Norges hovedinnlegg i plenummøtet.

Tilretteleggerne på landbruk, NAMA og tjenester har fortsatt sitt arbeid og har rapportert til det første delegasjonsledermøtet under ledelse av konferansens formann, Hong Kongs handelsminister John Tsang. Tilretteleggerne fortsetter å konsultere med grupper og enkeltland i kombinasjon med åpne møter. Arbeidet med utkast til tekst skal etter planen begynne i morgen, torsdag.

Det foregår samtidig forhandlinger om elementene i den såkalte ”utviklingspakken”. Det er vanskelig å se for seg at det skal kunne bli et vellykket resultat av ministerkonferansen uten noen konkrete løsninger på dette området. Konflikten om preferanser mellom ACP-landene (som har preferanser) og den nydannede MFN-gruppen (Costa Rica, Colombia, Nicaragua, Paraguay, Uruguay, Bolivia, Peru, Ecuador, Thailand, Pakistan, Sri Lanka) av utviklingsland som ikke har preferanser blir stadig tydeligere.

Landbruk
Den kenyanske handelsminister Kituyi hadde i dag sitt første åpne konsultasjonsmøte. Han har også i dag gjennomført møter med enkeltland og grupper. Han legger vekt på stor grad av åpenhet overfor de ulike gruppene om de signaler han har mottatt fra andre grupper av land. Under selve møtet tok en del land ordet, uten at det fremkom noen avvik fra kjente posisjoner.

NAMA
I møte mellom tilrettelegger (Khan, Pakistan) og Core-group (USA, EU, Japan, Australia, Sveits, New Zealand, Hong Kong, Canada, Norge), hvor utenriksminister Støre deltok, la samtlige igjen budskapet om et ambisiøst resultat. Fra norsk side la man i tillegg vekt på behovet for å ivareta de fattigste u-landenes behov og våre spesielle utfordringer som nisjeeksportør.

En ny gruppe - ”G11” (bestående av India, Brasil, Argentina, Venezuela, Indonesia, Filippinene, Tunisia, Sør-Afrika, Egypt og Namibia) har sendt brev til konferansens formann hvor det bl.a. hevdes at u-landene ikke skal betale for de konsesjoner de mener å ha krav på fra i-landene i landbruksforhandlingene. I tillegg knyttes omfanget av kutt i tollsatser for industrivarer i u-land opp mot omfanget av kutt i tollsatser for landbruksprodukter i i-land.

Regelverk
I et møte i vennegruppen for forhandlingene om antidumping-regelverket (FANs), der fiskeri- og kystministeren deltok, ble det besluttet å ikke be om konsultasjoner med tilretteleggeren foreløpig. Tilsvarende synes å være tilfelle for de andre hovedaktørene. Det vil derfor ventelig ikke skje noen vesentlig utvikling i regelverksforhandlingene før nærmere slutten av uken.

Utvikling
Tilretteleggeren har gjennomført bilaterale og plurilaterale konsultasjoner om MUL-forslagene. Han har konsentrert seg om ”null for MUL”, uten at det har vært noen bevegelse i posisjonene i de forhandlingene han har ledet. Det har imidlertid vært en rekke direkte møter mellom sentrale aktører med visse tegn til fremgang.

Tjenester
Tilrettelegger, Koreas handelsminister Kim, har i dag startet konsultasjoner med enkeltland og grupper av land, herunder et møte der Norge deltok med utenriksminister Støre. Kim tar sikte på å videreføre sine konsultasjoner i morgen, torsdag.