Historisk arkiv

WTOs 6. ministerkonferanse. Rapport fra fjerde dag, 16.12.2005.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forløpet av ministerkonferansens fjerde dag ble oppsummert av konferansens formann Tsang i ettermiddagens delegasjonsmøte med følgende formulering; ” No breakthrough, but no breakdown”. Dagen har vært preget av omfattende konsultasjoner i ulike formater og på de aller fleste områder, uten at det har ført til noen større gjennombrudd, men heller intet sammenbrudd. (18.12)

Det neste døgnet blir svært avgjørende for utfallet av konferansen. Formannens konsultative gruppe startet sitt møte kl. 19 lokal tid fredag med en gjennomgang av forslagene til endringer i ministererklæringen. Målsettingen er at et revidert utkast til ministererklæring skal foreligge midt på dagen lørdag. Sen ettermiddag vil det så bli et delegasjonssjefsmøte for å drøfte utkastet. Deretter vil det ventelig bli konsultasjoner i ulike formater, avhengig av medlemmenes første reaksjon på det reviderte utkastet.

Landbruk
På landbruksområdet er det sammenhengen mellom spørsmålet om en sluttdato for eksportsubsidier og parallell behandling av andre former for eksportstøtte som har stått i sentrum for oppmerksomheten, uten at det så langt er kommet signaler om noe gjennombrudd. Norge deltok i et teknisk møte med 12 andre land der man brukte all tid til å drøfte G10 sitt forslag vedrørende behandling av sensitive produkter. Det var en positiv og konstruktiv atmosfære i møtet, og forslaget ble mottatt som et positivt bidrag til drøftingen av et sentralt spørsmål for både eksportører og importører. Dialogen vil bli gjenopptatt i Geneve i januar.

NAMA
I sin oppsummering på dagens delegasjonssjefssmøte mente konferansens formann at det eksisterer noen ”positive synergier” mellom landbruk og NAMA. Blant annet Brasil synes å ønske en eksplisitt kobling av formelstruktur og/eller ambsjonsnivå mellom de to områdene. Det er ventet at dette spørsmålet vil stå sentralt på kveldens/nattens møte i formannens konsultative gruppe

Regelverk
I ettermiddagens delegasjonssjefsmøte konkluderte utenriksminister Støre i sin funksjon som tilrettelegger at det ikke har skjedd noen videre utvikling i regelverksforhandlingene. Hovedaktørene ønsker at teksten skal bli stående.

Tjenester

G-90 har spilt inn en alternativ tekst til Annex C som av bl.a. vennegruppen anses som altfor svak.

Utvikling
I åpent konsultasjonsmøte i ettermiddag ble tilretteleggerens tekstforslag vedrørende ”Null for MUL” introdusert. Forslaget fikk generell tilslutning med unntak av Pakistan som ønsker en annen tekst vedrørende ”alle land”. Man hadde også en første gjennomgang av andre spørsmål i ministererklæringen. Tilrettelegger mente det er tre kategorier forslag; noen hvor det allerede er enighet og derfor ikke bør gjenåpnes, noen der det er betydelig enighet og noen der det ikke er enighet. India ønsker diskusjon av TRIPS og CBD, men er villig til at det tas opp i en annen sammenheng, samt at spørsmål som ”Special Products”, SSM og para 8 i NAMA blir drøftet under henholdsvis landbruks- og NAMA-forhandlingene. Man hadde videre en første diskusjon av ”aid for trade” som ble knyttet opp til preferanseerosjon av flere. Tilrettelegger konkluderte med at preferanseerosjon også burde drøftes innen rammen av de respektive forhandlingsområdene.

Bomull
Bomull ble drøftet i formannens konsultative gruppe. De fire bomullsprodusentene og USA har hatt konsultasjoner i dag og disse vil fortsette med sikte på å komme fram til akseptable løsninger. Det amerikanske tilbudet om tollfrihet anses ikke som tilstrekkelig til å løse saken.

Bananer
Konflikten om "bananregimet" til EU ble også drøftet under formannens konsultative gruppe natt til i dag. Utenriksminister Støre takket ja til å være tilrettelegger for håndteringen av dette spørsmålet i tillegg til regelverk. Han har i løpet av dagen gjennomført en rekke konsultasjoner med de mest berørte landene inkludert EU.

Etter flere voldgiftsomganger og panelsaker i WTO har EU funnet å måtte innføre en toll på 176 Euro pr. tonn fra 1 januar 2006. Dette mener ACP-landene er for lavt, mens de latinamerikanske landene mener dette er for høyt. I ettermiddagens møte sa EU at de var villig til reell dialog om tollsatsens størrelse etter at man har erfart hvordan den faktisk virker både med hensyn til markedsandeler og prisutvikling. EU indikerte også vilje til å vurdere nåværende binding i lys av dette.

Handel og miljø. Implementering
Det har i dag pågått en rekke konsultasjoner om para 26 om miljøvarer, hvor spørsmålet er hvordan forhandlingsgruppen skal kunne komme frem til en omforent forståelse av hva miljøvarer omfatter. Det har i dag vært en viss tilnærming mellom de som ønsker å identifisere miljøvarer basert på innsendte varelister og de som vil ta utgangspunkt i miljøprosjekter. Norge og en gruppe likesinnede land var i dag hos tilretteleggeren (Walker, Chile), som anså at det kunne være mulighet for kompromiss ved at man ikke henviser til den ene eller den andre tilnærmingen.

Når det gjelder implementeringsforslagene (utvidet beskyttelse for geografiske indikasjoner og TRIPS/CBD) har det ikke vært noen tilnærming i dag. Tilretteleggeren (Walker, Chile) vil fortsette sine konsultasjoner, men viste i delegasjonssjefsmøtet i dag til at det var intet som tilsa at han kunne foreslå en annen tekst enn den som er der i dag. For de to moratoriene (TRIPS - non violation, og tollbehandling av elektronisk handel) medfører dette at de to moratoriene vil bli foreslått forlenget.