Historisk arkiv

WTOs 6. ministerkonferanse. Rapport fra første dag, 13.12.2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

WTOs 6. ministerkonferanse åpnet i Hong Kong 13.12. med åpningsseremoni og innledende møter. Utenriksminister Støre er en av seks tilretteleggere som assisterer konferansens formann i forhandlingene.

WTOs 6. ministerkonferanse. Rapport fra første dag, 13.12.2005

Første dag av WTOs 6. ministerkonferanse i Hong Kong ble preget av at man er i en innledende fase. Det er ingen tegn til tilnærming i de vanskeligste spørsmålene. Hovedbudskapet fra generaldirektør Pascal Lamy, konferansens formann John Tsang og hovedrådets formann Amina Mohammed under åpningsseremonien var handelssystemets betydning for verdensøkonomien og utviklingsdimensjonen i forhandlingsrunden. Under åpningsseremonien var det tilløp til verbale demonstrasjoner i salen. Det har vært avholdt store demonstrasjoner i byen, uten at dette har hatt noen innvirkning på forløpet av konferansen.

Landbruk
Det ble avholdt et ministermøte i G10 og en etterfølgende pressekonferanse der landbruks- og matministeren deltok fra norsk side. G10-landene ble også invitert til et møte med tilretteleggeren for landbruksforhandlingene, Kenyas handelsminister Kituyi, som et ledd i en serie av konsultasjoner han gjennomfører med ulike grupperinger. Det var en anledning for G10 til å presentere sine synspunkter på de mest sentrale spørsmål i forhandlingene. Utenriksministeren og landbruks- og matministeren deltok.

Industrivarer inkl. fisk (NAMA)
Tilretteleggeren for NAMA, Pakistans handelsminister Khan, ledet et åpent innledningsmøte hvor han skisserte opplegget for arbeidet under konferansen. Han vil gjennomføre konsultasjoner med enkeltmedlemmer og grupper, kombinert med åpne møter for å sikre innsyn. Det var ingen diskusjoner om substans i dagens konsultasjoner.

Utvikling
Det ble avholdt et åpent forhandlingsmøte under ledelse av tilretteleggeren for utviklingsspørsmål, Guyanas handelsminister Rohee. Han ønsker å fokusere på MUL-forslagene og særlig ”null for MUL” i de konsultasjonene han starter i morgen med enkeltland eller grupper av land.

Tjenester
Prosessen på tjenester forventes først å komme igang i etterkant av landbruk, NAMA og utvikling. Afrika-gruppen, ACP, Caricom og Asean har utarbeidet en alternativ tekst som forventes å bli forelagt tilretteleggeren, Koreas handelsminister Kim, som for øvrig forventes til å begynne med konsultasjoner med enkeltland og grupper av land.

Regelverk
Utenriksminister Støre er tildelt oppgaven som tilrettelegger for forhandlingene om regelverk. Han tar sikte på i første omgang å avholde bilaterale konsultasjoner.