Historisk arkiv

WTOs 6. ministerkonferanse. Rapport fra tredje dag, 15.12.2005

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

På ministerkonferansens tredje dag er det kun på utviklingsområdet at det er klare tegn til fremskritt, der det synes å være en positiv utvikling med hensyn til ”null for MUL” og bomull. På de øvrige områdene er situasjonen preget av posisjonering før man går over i fasen med tekstbaserte forhandlinger.

Landbruk
I møtet i formannens konsultative gruppe natt til torsdag var det en grundig gjennomgang av status i landbruksforhandlingene. Basert på diskusjonen identifiserte generaldirektør Lamy 13 punkter der han mente det kunne være mulighet for å komme videre i Hong Kong. Under et ministermøte i G10, der landbruks- og matministeren deltok, ble man enig om å legge fram gruppens syn på elementer som kan gå inn i ministererklæringen for å fange enighet utover det som allerede ligger i teksten.

NAMA
På grunnlag av nattens møte i formannens konsultative gruppe ba generaldirektør Lamy om innspill til Ministererklæringen på 9 punkter. I et åpent konsultasjonsmøte, der fiskeri- og kystministeren deltok, gjentok alle de store aktørene kjente posisjoner, mens enkelte ordla seg noe skarpere enn tidligere.

Regelverk
Det har ikke skjedd noen videre utvikling i regelverksforhandlingene.

Tjenester
Situasjonen på tjenester er fortsatt preget av prosess. Tilrettelegger Kim fra Korea skal ha konsultasjoner med Afrikagruppen i kveld, torsdag, som vil være siste ledd i en første runde med konsultasjoner med enkeltland og grupper av land. Hva som skjer videre er usikkert. G-90 gruppen har varslet at de vil foreslå et nytt Vedlegg - C på tjenester i morgen, fredag. Asean har ikke lagt frem sitt varslede forslag til endringer i Vedlegg C, men Sør-Afrika, Indonesia, Filippinene og Venezuela har i brev til konferansens formann i dag understreket at de anser at vedlegget ikke kan utgjøre en del av ministererklæringen, men at de er rede til å diskutere hvordan "problemene" kan løses.

Utvikling
De tegnene til en viss utvikling på "null for MUL" som man så i går, har i dag blitt tydeligere. Tilretteleggeren (Rohee, Guyana) sa i dag at han anså at en rettslig binding ikke var mulig. Samtidig anså han at man kan finne en løsning som sikrer stabilitet i preferansene ved å benytte språk som "on a lasting basis". Han anså også at det kan bli konsensus om at alle MUL skal være omfattet, og at problemet nå særlig er knyttet til produktomfanget. Han vil konsultere videre om mulige løsninger og vil legge frem et tekstforslag i nær fremtid.

Når det gjelder bomull pågår konsultasjoner direkte mellom de mest berørte bomullsprodusentene i Vest-Afrika og USA som kanskje kan lede til kompromisser. USA har i dag annonsert at de vil akseptere toll- og kvotefri import av bomull fra MUL.

Konflikten om "bananregimet" til EU er fortsatt ikke løst, men den er brakt over i et annet spor ved at Ecuador m.fl. har uttalt at de går til ny sak mot EU.

Tilretteleggeren har hittil ikke konsultert om de andre utviklingstemaene, herunder de fire andre forslagene i Vedlegg F, men varslet i dag, torsdag, at han begynner med dem først når han har en skisse til løsning på "null for MUL”.

Handel og miljø. Implementering
Tilretteleggeren (Walker, Chile) har konsultert bilateralt med noen få land om miljøvarer og om implementering. Det er en viss bevegelse når det gjelder miljøvarer mot en enkel tekst som utsetter valget mellom tilnærmingsmåte for å identifisere miljøvarer. Spørsmål knyttet til forholdet mellom TRIPS og Biodiversitetskonvensjonen (CBD), samt spørsmålet om såkalte geografiske indikasjoner har også vært drøftet. Gitt motsetningene på disse to spørsmålene er det lite trolig at det vil komme noe gjennombrudd i disse spørsmålene i Hong Kong.

Tiltredelser
Tonga sin søknad om tiltredelse til WTO ble godkjent i dagens plenumsmøte. Tonga vil bli fullverdig medlem av WTO tretti dager etter ratifikasjon og vil da bli medlem nr 150.