Historisk arkiv

G8-toppmøtet leder til nye møter i Geneve

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Etter det resultatløse uformelle ministermøtet i Geneve siste helg i juni fikk WTOs generaldirektør Pascal Lamy i oppgave å gjennomføre en prosess med konsultasjoner med medlemslandene.

Han har deretter hatt samtaler med hvert enkelt land i den sentrale G6-gruppen (Australia, Brasil, EU, India, Japan og USA). Deretter fremsto G8-toppmøtet i St. Petersburg 15.-17. juli som en anledning til å videreføre denne prosessen på toppnivå, i en krets hvor riktignok vertskapet ikke er medlem av WTO, men hvor også de viktige u-landene Brasil, India, Kina, Mexico og Sørafrika samt internasjonale og regionale organisasjoner deltok. Situasjonen i WTO-forhandlingene var således først tema i G8-møtet 16. juli, og ble omtalt på følgende måte i erklæringen fra møtet:

Deretter var WTO-tema i det utvidede møtet 17. juli. I dette møtet deltok også generaldirektør Lamy, og holdt en tale der han redegjorde for at hans konsultasjoner så langt kun hadde vist marginal bevegelse og at ansvaret nå ligger hos topplederne for de største økonomiene når det gjelder å skape rom for videre forhandlinger som kan lede til et sluttresultat for Doha-runden. Her følger link til Lamys tale slik den er gjengitt på WTOs nettsider.:

Etter mandagens møte i St.Petersburg reiste Lamy sammen med ledende forhandlere (ministre) fra G6-landene til Geneve hvor det ble holdt et oppfølgende møte om kvelden. Det ble der enighet om at G6-landene skal møtes på ministernivå i Geneve ytterligere to ganger de kommende to uker for å forsøke å komme ut av den nåværende fastlåste situasjonen, nærmere bestemt 23.-24. juli og 28.-29. juli. Det er forøvrig planlagt regulære møter i WTOs hovedkomite for forhandlingsrunden (TNC) den 25. juli og i WTOs hovedråd 27.-28. juli.