Historisk arkiv

Henrik Ibsen på rumenske frimerker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

17. mai lanserer det rumenske postvesenet et eget Ibsen-frimerke. Lanseringen skjer i Bucurestis kulturelle storstue der den norske ambassaden i Romania også byr på ”Peer Gynt” og et Grieg-program med pianisten Geir Botnen.

Det rumenske postvesen utgir et eget Ibsen-frimerke for å hedre den norske dikteren i jubileumsåret. Lanseringen skjer i Bucurestis kulturelle storstue Atheneum den 17. mai. Der byr den norske ambassaden i Romania også på ”Peer Gynt” og et Grieg-program med pianisten Geir Botnen.

”Peer Gynt”-forestillingen er regissert av skuespilleren Frode Rasmussen. Henrik Ibsen på rumensk frimerkeHan har i samarbeid med pianisten Geir Botnen, danseren Alan Øyen og skuespiller Yvonne Øyen laget en spennende ”Peer Gynt” i drama, musikk og dans basert på Ibsens skuespill og Griegs ”Peer Gynt”-musikk. Dette ensemblet vil i mai framføre stykket på tre teatre i Romania og Moldova.

Det blir også andre store Ibsen-markeringer i Romania og Moldova i løpet av mai.

Nasjonalteateret i kulturbyen Iasi i Romania arrangerer 13.-14. mai Ibsen-dager med bl.a. to ulike ”Peer Gynt”-oppføringer, herunder den norske regissert av Frode Rasmussen. Det rumenske radioteater har satt opp en spennende ”Brand”-forestilling. Denne forestillingen er også invitert til den internasjonale Ibsen-festivalen i Norge i august/september, og vil bli å se i Jacobskirken i Oslo i begynnelsen av september. I tillegg til ”Peer Gynt” og ”Brand” er ”Et dukkehjem”, ”Hedda Gabler” og ”Rosmersholm” satt opp ved rumenske teatre i det siste.

I nabolandet Moldova hadde nasjonalteatret i hovedstaden Chisinau premiere på “Hedda Gabler” 4. mai. Den 12. mai vil den norske ambassaden og nasjonalteatret arrangere en stor norsk kulturkveld med Moldovas radiosymfoniorkester og pianisten Geir Botnen, og det norske ”Peer Gynt”-ensemblet. Det er første gang siden republikken Moldova ble selvstendig i 1991 at det skjer en stor norsk offisiell kulturmarkering i dette landet.

Ytterligere informasjon finner du på den norske ambassadens hjemmeside