Historisk arkiv

Seminar 11. januar 2006: "Den norske modellen i et historisk og komparativt perspektiv. En analyse"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har gleden av å invitere til seminar onsdag 11. januar klokka 14-16 i auditoriumet til Norad i 4. etg., inngang Ruseløkkveien 26. Merk stedet.

Det tette samarbeidet mellom staten, frivillige organisasjoner og forskningsinstitutter beskrives som ”den norske modellen”. Oslo-kanalens suksess i Midtøsten-forhandlingene blir ofte trukket fram som et eksempel på den norske modellens fortrinn i arbeid for fred og forsoning. Kritikere hevder imidlertid at problemet med modellen er at i kampen for fred internasjonalt, er det utviklet et udemokratisk og ikke-pluralistisk system i Norge. Det hevdes at samtidig som båndene mellom staten og det sivile samfunn har blitt tettere og tettere, har pluralisme, demokrati, åpenhet og kontroll blitt svekket. Seminaret vil drøfte den norske modellen i et historisk og komparativt perspektiv, og det vil fokuseres på hvordan den norske modellen kan videreføres og styrkes.

Program:

  1. Innledning: Terje Tvedt
  2. Forberedt kommentar: Sverre Lodgaard
  3. Forberedt kommentar: Jon Pedersen
  4. Åpen debatt

Møteleder: Jon Hanssen-Bauer, UD

Terje Tvedt er professor og forskningsleder ved Senter for utviklingsstudier ved Universitetet i Bergen. Han har blant annet skrevet boken ”Utviklingshjelp, utenrikspolitikk og makt. Den norske modellen”, som inngikk i Makt- og demokratiutredningen.

Sverre Lodgaard er direktør ved NUPI, og han har tidligere vært direktør ved FNs institutt for nedrustningsforsking (UNIDIR) og PRIO.

Jon Pedersen er forskningssjef ved Fafo Institutt for anvendte internasjonale studier, og har blant annet publisert mye om Midtøsten.

Det er åpen og fri deltakelse i seminaret, men vi ønsker påmelding til Sondre Bjotveit (e-post ) innen 10. januar.

Seminaret inngår som en del i Utenriksdepartementets satsing på FoU som er relevant for norske engasjementer for å løse konflikter. Formålet med seminarserien er å skape en arena for debatt om tema med relevans for fred og forsoning mellom kompetansemiljøer utenfor UD og ansatte i UD/Norad. Besøk våre nettsider for mer informasjon: http://odin.dep.no/ud/norsk/tema/fred/bn.html