Historisk arkiv

Utvekslingsprogram for unge russiske ledere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utvekslingsprogrammet for unge russiske ledere i privat næringsliv og offentlig forvaltning blir forlenget til 2009. En avtale (Memorandum of Understanding) mellom Norge og Russland ble undertegnet under den russiske statsministerens besøk i Oslo 29. mars.

I den nye perioden 2007-2009 skal det legges økt vekt på samarbeid knyttet til olje- og gass-virksomhet på kontinentalsokkelen, inklusive spørsmål vedrørende miljøvern og ressursforvaltning. Som tidligere legges det opp til at programmet skal omfatte to seminarer og tre ukers utplassering av de russiske lederne i norske bedrifter, kommuner og fylkeskommuner.

Utvekslingsprogrammet har fått betegnelsen "Presidentinitiativet". Bakgrunnen er at daværende president Jeltsin på slutten av 90-tallet tok initativ overfor flere vestlige land om støtte til opplæring og utvikling av ledere i russisk næringsliv. Styrket kunnskap om markedsøkonomi som grunnlag for utvikling av privat næringsliv ble vektlagt. Norge var ett av landene som stilte seg positive til denne anmodningen. Samarbeidet ble startet opp i år 2000, med NHO som ansvarlig for gjennomføring av opplæringen av russiske næringslivsledere og KS som ansvarlig for et parallelt program for ledere fra offentlig forvaltning i Russland.

Nær 200 russiske deltakere har deltatt i presidentinitiativet i tidsrommet 2000-2006, de siste årene med 30 deltakere pr år, likt fordelt på NHO og KS.