Historisk arkiv

WTO-forhandlingene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Det er meget beklagelig at forhandlingene om en ny WTO-avtale nå ser ut til å stoppe opp, sier utenriksministeren Jonas Gahr Støre i en kommentar til nyheten om at forhandlingene vil bli suspendert på ubestemt tid, etter at helgens møter mellom de såkalte G6-landene (USA, EU, Brasil, India, Japan og Australia) var resultatløse. (24.07.06)

Pressemelding

Nr.: 99/06
Dato: 24.07.06

WTO-forhandlingene

-Det er meget beklagelig at forhandlingene om en ny WTO-avtale nå ser ut til å stoppe opp, sier utenriksministeren Jonas Gahr Støre i en kommentar til nyheten om at forhandlingene vil bli suspendert på ubestemt tid, etter at helgens møter mellom de såkalte G6-landene (USA, EU, Brasil, India, Japan og Australia) var resultatløse.

Utenriksministeren viser til at enighet mellom de seks hovedaktørene i WTO er en nødvendig – om ikke tilstrekkelig - forutsetning for at forhandlingsrunden skal kunne lykkes, og at det derfor hviler et stort ansvar på disse seks aktørene som til sammen representerer omkring tre fjerdedeler av verdenshandelen.

- I den alvorlige internasjonale situasjonen vi nå står oppe i er det ekstra beklagelig at verdens ledende handelsaktører ikke greier å samle seg om en ny WTO-avtale. Vi kan ikke slå oss til ro med dette. Norge vil derfor arbeide aktivt for at forhandlingene skal komme i gang igjen, sier utenriksministeren.

- Kampen mot den globale fattigdommen vil bli satt tilbake dersom forhandlingene blir lagt på is i lengre tid. Allerede oppnådde resultater som avvikling av eksportsubsidier for landbruksvarer og toll- og kvotefrihet for 97% av alle produkter fra de minst utviklede landene vil kunne gå tapt. Nye markedsmuligheter som følge av redusert toll og reduserte subsidier vil ikke bli virkelighet. Både Norge og utviklingslandene trenger forutsigbare og moderne spilleregler i internasjonal handel, f.eks. moderne "anti-dumpingregler". Et svekket multilateralt handelsregime vil ikke være i vår interesse, sier utenriksminister Støre.

På bakgrunn av utviklingen i forhandlingene vil Utenriksminister Støre ikke, som tidligere annonsert, reise til Genève for å møte G10-landene.

Les også: WTO forhandlingene i krise etter manglende fremgang i Genève