Historisk arkiv

WTO forhandlingene i krise etter manglende fremgang i Genève

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forhandlinger på ministernivå mellom Brasil, EU, India, Japan, USA og Australia i Genève ble avsluttet i dag uten at partene har kommet nærmere noen enighet om hovedelementene i en ny WTO-avtale.

De videre møtene mellom disse seks landene som var planlagt 28. og 29. juli er avlyst. WTOs generaldirektør Pascal Lamy vil orientere alle WTOs medlemsland om situasjonen i forhandlingene senere i dag, og han vil tilrå at forhandlingene stanses inntil videre.

Bakgrunn

For å sluttføre en ny WTO-avtale innen utgangen av året har medlemslandene i WTO hatt som målsetting å bli enige om de konkrete forpliktelsene for å redusere toll og støtte på landbruk og toll på industrivarer, inkludert fisk (Nama) i løpet av sommeren. Et ministermøte i månedsskiftet juni/juli, der Norge var representert ved Utenriksministeren og Landbruks- og matministeren, lykkes ikke å bringe forhandlingene videre. Lamys konsultasjoner med sentrale medlemsland frem mot G8 møtet i St. Petersburg brakte heller ikke noen ny bevegelse i forhandlingene. I St. Petersburg understreket statslederne i G-8 landene , samt India, Brasil, Mexico, Kina og Sør-Afrika viktigheten av at Doharunden sluttføres, og ga sine forhandlere frist på en måned til å komme til enighet.

På tross av den uttrykte viljen fra statsledernes side klarte man altså ikke å komme nærmere en enighet i Genève på grunn av for stor avstand rundt nøkkelspørsmålene tollkutt for landbruks- og industrivarer og kutt i landbrukssubsidiene. USA mener at EU på landbruk og utviklingslandene på landbruk og Nama må tilby betydelig mer markedsadgang for landbruksvarer dersom USA skal kunne tilby ytterligere kutt i egne landbrukssubsidier. EU har på sin side indikert vilje til bevegelse mht markedsadgang for landbruksvarer dersom USA er villig til å akseptere større kutt i landbruksstøtten. Sentrale utviklingsland som Brasil, India og Sør-Afrika ønsker dype kutt i subsidiene og bedre markedsadgang i industrilandene på landbruk, men har vist få tegn til å gi ytterligere innrømmelser i Nama-forhandlingene.

Hva står på spill i forhandlingene

Hvis forhandlingene ikke sluttføres vil viktige resultater man allerede har oppnådd enighet om som avvikling av eksportsubsidier for landbruksvarer og toll- og kvotefrihet for 97 prosent av alle produkter fra de minst utviklede landene kunne gå tapt. Det vil trolig også føre til et økt press for flere bilaterale og regionale frihandelsavtaler hvor de store landene spiller en langt mer dominerende rolle enn tilfellet er i WTO, noe som også vil kunne svekke det multilaterale handelsregimet på sikt.

Den videre prosessen

Det er uklart hva den videre prosessen blir. August er tradisjonelt en feriemåned i Genève, så intet vil trolig skje før tidligst i september da man må ta stilling til om og hvordan man skal fortsette forhandlingene. Et trolig utfall er at forhandlingene ikke starter opp igjen før hovedaktørene gir klare signaler om at de er har nødvendig politisk handlingsrom til å finne kompromisser. Det er vanskelig å si om, og eventuelt når, dette skjer.

Les også: Pressemelding 24.07.06 WTO-forhandlingene