Historisk arkiv

Internasjonal dag mot korrupsjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

9. desember markeres den internasjonale anti-korrupsjonsdagen. Målet med dagen er å bevisstgjøre folk om de problemene korrupsjon skaper.

Regjeringen har nulltoleranse for korrupsjon og mener korrupsjon må bekjempes på alle fronter, både nasjonalt, i bilaterale prosjekter og i multilaterale fora. FNs konvensjon mot korrupsjon har en sentral rolle i arbeidet med å forhindre og bekjempe korrupsjon og Norge støtter FNs arbeid aktivt.

FN-konvensjonen mot korrupsjon er det første globale anti-korrupsjonsinstrumentet. Konvensjonen trådte i kraft desember 2005 og Norge ratifiserte konvensjonen 29. juni 2006. Konvensjonen har god oppslutning med hele 128 statsparter og 140 signaturstater (per november 2008). FN-konvensjonen er meget omfattende og inneholder bestemmelser om forebyggende tiltak for å bekjempe korrupsjon, kriminalisering av bestikkelser og en rekke andre korrupsjonslignende forhold. Den inneholder også bestemmelser om internasjonalt samarbeid for å avdekke og straffeforfølge korrupsjon og om tilbakeføring av midler som stammer fra korrupsjon. I tillegg har konvensjonen bestemmelser om faglig bistand og oppfølging, for å sikre at den gjennomføres i praksis.

Det er en prioritert oppgave for regjeringen å arbeide for at FN-konvensjonen mot korrupsjon gjennomføres i alle landene som har sluttet seg til konvensjonen. For å sikre gjennomføring på nasjonalt plan er det satt ned en arbeidsgruppe som forsøker å lage en mekanisme som kan hjelpe landene i gjennomføringen av konvensjonens forpliktelser. Målsettingen fra norsk side er å få vedtatt en slik gjennomføringsmekanisme på neste statpartskonferanse høsten 2009.