Historisk arkiv

UDs reisestøtte til norske musikeres konserter i utenlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Satyricon er blant artistene som får litt mer å rutte med når de skal turnere i utlandet vinteren 2008 og våren 2009.

Tildelingene fra UDs reisestøtteordning som forvaltes av MIC (Music Information Centre Norway) er nå klare.

Reisestøtteordningen
UDs reisestøtte for norske profesjonelle musikeres konserter i utlandet, og prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør forvaltes av MIC og fordeles tre ganger pr. år.

Til årets tredje tildelingsrund kom det inn 123 søknader om reisestøtte. Langt fra alle fikk tildelt midler – kun 37 artister og utøvere fikk tilskudd fra UDs reisestøtteordning.

Satyricon. Foto: RikskonserteneSatyricon får 50 000 fra UDs reisestøtte til norske profesjonelle musikeres offentlige konserter i utlandet og skal ut på sin mest omfattende turne i bandets historie, en turne som går i 2008 og 2009. Bandet har vært på forsiden av store magasiner i utlandet nylig og får for tiden mye internasjonal oppmerksomhet. Fagutvalget valgte denne gang å gi 50.000 av ”potten” til disposisjon for Satyricons ovennevnte turne i håp og tro på at bidraget kan være med på å realisere et større internasjonalt gjennombrudd for bandet.

Susanna Wallumrød, som har gjort seg bemerket både som soloartist og med sitt ”Magical Orchestra”, får den største tildelingen i kategorien jazz.  Støtten går til spillejobber i blant annet L.A., San Francisco, Chicago og New York hvor hun skal presentere sin nye plate "Flower Of Evil". Det amerikanske publikummet kjenner henne blant annet fra serien Greys Anatomy som brukte hennes versjon av låta ”Love will tear us apart” i episode 314, og amerikansk presse lovpriste Susannas forrige plate med blant annet ”Gorgeous and penetrating new album” (New York Times), "Understated, rare beauty" (Brainwashed).

Totalt ble det søkt om 4.014.720 - til fordeling hadde komiteen 500.000 til disposisjon.

Prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør, musikk
Kriteriene for tildeling av prosjektstøtte til land i sør på musikkfeltet er bilateral kulturutveksling med utviklingsland og må skje innen de generelle rammer for norsk bistandsarbeid og samarbeid som skal bidra til kompetansebygging og institusjonsutviking, og generelt fremme utviklingspolitiske mål. Kultursamarbeidet skal bidra til å styrke lokale krefter, identitet og verdier, samt å stimulere til kreativt og internasjonalt samarbeid.

Komiteen har tidligere etterlyst solide og langsiktige prosjekter innenfor rammene for denne ordningen. I løpet av 2007/2008 har to slike flerårige prosjekter fått støtte. På denne søknadsrunden kom det inn 21 søknader, hvorav den totale søknadssummen var på 1.504.415. På sitt møte 17. november hadde fagutvalget 130.300 til disposisjon og valgte å kun innvilge 3 prosjekter.

Den største bevilgningen, kr. 75.000 ble tildelt den kritikerroste Joachim ”Diskjokke” Dyrdahl. Diskjokke som for tiden er i studio og spiller inn ny plate, reiser til Indonesia i mars neste år for å arbeide med det velrenommerte bandet Samasunda. Samasunda spiller tradisjonell indonesisk gamelan og samarbeidet med Diskjokke skal resultere i konserter i Sambasundas hjemby Bandung, Jakarta og på Øyafestivalen 2009.
 
Fagutvalget som står for søknadsbehandlingen består av Claes Olsen, Erica Berthelsen, Ola K. Berge, Maja Radkje og Svein Bjørkås (leder). Hilde Holbæk-Hanssen fungerer midlertidig som vikar for Maja Radkje. Sverre Lunde og Jan Gerhard Lassen fra UD er observatører i utvalget.