Styrket samarbeid mellom UD og Røde Kors i Afghanistan
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 07.04.2009
Utenriksdepartementet og Norges Røde Kors undertegnet den 3. april en 3-årig samarbeidsavtale om humanitær støtte til Afghanistan. Avtalen er på 120 millioner kroner over tre år og følger opp den norske humanitære strategien som åpner for å inngå flerårige avtaler innen utvalgte land og tema.
Avtalen har fire tematiske satsinger; forebyggende helsetiltak, organisasjonsutvikling av Afghanske Røde Halvmåne, medisinsk mineofferstøtte og støtte til Den internasjonale Røde Kors komiteens (ICRC).
- Afghanistan er et av våre viktigste utenrikspolitiske engasjement. Utenriksdepartementet setter pris på det nære samarbeidet med en erfaren og anerkjent humanitær organisasjon som Røde Kors i Afghanistan. Vi er derfor meget glade for ha etablert et strategisk samarbeid med Norges Røde Kors og Den internasjonale Røde Kors-komiteen få å kunne levere bedre humanitær bistand til Afghanistan, sier ekspedisjonssjef Geir O. Pedersen.
Norges humanitære innsats i Afghanistan vektlegger å styrke respekten for det humanitære rom og beskyttelse av sivile i konflikt. ICRC er den sterkeste talsmannen for dette og har gjennom sin nøytrale posisjon en unik tilgang til en sårbar og krigsutslitt afghansk befolking. Organisasjonsutviklingen og samarbeidet med Afghanske Røde Halvmåne er et viktig virkemiddel for å nå ut til de mest uttilgjengelige og voldsutsatte områdene.
Avtalen mellom UD og Røde Kors underskrives. Ekspedisjonssjef Geir O. Pedersen til høyre og Ann-Magrit Austenå, assisterende generalsekretær i Norges Røde Kors, til venstre. (Foto: Norges Røde Kors) |
Avtalen gir en viktig støtte til Kabul Ambulance Service og til lokal førstehjelpsopplæring for å forebygge brannskader og forbedre mødre og barns helsesituasjon. Mineskader er fremdeles et alvorlig humanitært problem i Afghanistan og avtalen gir forutsigbar finansiering av ICRCs arbeid til støtte for mineofre og rehabilitering.
Utenriksdepartementet arbeider nå med å inngå flere avtaler innen forvaltningen av den humanitære bistanden.
- Målsettingen er å gjøre forvaltningen av den humanitære bistanden mer effektiv og strategisk orientert i land og områder som opplever vedvarende humanitære kriser. Samarbeidsavtaler med de humanitære organisasjonene gjør dem og Utenriksdepartementet bedre i stand til å levere gode resultater på den humanitære bistanden, sier ekspedisjonssjef Geir O. Pedersen.