Historisk arkiv

Støre vert for rundebord om anstendig arbeidsliv i Genève

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I forbindelse med den internasjonale arbeidsorganisasjonen sin årlige konferanse var utenriksminister Jonas Gahr Støre vert for et rundebord om anstendig arbeidsliv og finanskrisen. I tillegg holdt han innlegg under konferansens plenumsdebatt.

Rundebordet, “Decent Work - tools to counter the crisis,  Coherence and accountability forum“, ble arrangert i samarbeid mellom ILO, Sør-Afrika og Tyskland. Fra medarrangørene deltok generaldirektør i ILO, Juan Somavia,  Sør-Afrikas arbeidsminister, Mr. Membathisi Mdladlana og den tyske statssekretæren for arbeids – og sosiale spørsmål, Mr Günther Horzetzky.

Rundebordet, som var en oppfølging av fjorårets konferanse om anstendig Utenriksminister Jonas Gahr Støre under sitt innlegg under konferansen. Foto: UDarbeidsliv i Oslo, tiltrakk seg stor oppmerksomhet. Mens selve debatten hadde 24 deltagere, møtte ytterligere 300 opp for å overvære diskusjonen. Blant deltagerne var WTOs generaldirektør, Pascal Lamy, Unctads generaldirektør, Dr. Supachai Panitchpakdi, Richard Newfarmer fra Verdensbanken, og en rekke andre (for fullstendig liste se vedlegg). Partene i arbeidslivet deltok på internasjonalt nivå i tillegg til norsk representasjon ved NHO-direktør Sigrun Vågeng og LO-sekretær Trine Lise Sundnes.

I tillegg til å være vert for rundebordsdiskusjonen, holdt utenriksministeren innlegg i arbeidskonferansens plenumsdebatt om finanskrisen. Plenumsdebatten skal kulminere i en global arbeidssatsning (The Global Jobs Pact) som skal være ILOs politiske og økonomiske anbefalinger for hvordan krisen nå best skal kunne håndteres. I sitt innlegg påpekte Støre at det nå er 90 år siden ILO reiste seg fra asken av første verdenskrig og at det nå var en ny krise hvor organisasjonen igjen måtte plassere seg i sentrum av begivenhetene - der den hører hjemme.

Utenriksministeren hadde tre hovedpoenger i sitt innlegg:

  • Markedet kan være en god tjener, men ingen hersker. Tilbud og etterspørsel er viktig, men regulering må til. 
  • ILOs Decent Work Agenda er skreddersydd for å beskytte levevilkårene til vanlige mennesker fra kasinokapitalisme og overdreven tro på markedets evne til å lede seg selv. 
  • Regjeringer, i tett dialog med finanssektoren - både arbeidsgivere og arbeidstakere – må ta en ledende rolle i å sikre at det internasjonale samfunn ikke gjentar tabben med å ignorere ILOs viktige melding kommunisert gjennom ”The Decent Work Agenda”.

Støre avsluttet sitt innlegg med å fokusere på det som også er det langsiktige hovedsporet i UDs prosjekt ”Global strategi for anstendig arbeid”. Herunder at nøkkelen til suksess på agendaen for anstendig arbeid er å sikre bedre koherens mellom relevante institusjoner og mer konsistens i regjeringers budskap overfor ulike organisasjoner. Det som blir sagt i ILO, må vi også si i WTO, IMF og Verdensbanken – og vise versa. Dette var også hoveddiskusjonen i rundebordet som fulgte etter utenriksminsterens innlegg.

Fra rundebordet fremkom det tydelig at spørsmålet nå ikke er hvorvidt koherens etterspøres, men snarere om hvilke prosesser som må til for å oppnå nettopp dette. Fafo og Center for American Progress (CAP) bidro med hver sin rapport til møtet (Fafos ”From Financial Crisis towards a Coherent Agenda for Decent Work and sustainable Globalization” og CAPs ”Institutions Matter” er tilgjengelig i høyre marg). Disse ble meget godt mottat og bidro til å spisse debatten inn mot de konkrete og vanskelige områdene.

Pascal Lamy påpekte blant annet at organisasjonene absolutt har en helt egen suverenitet hvor de har mulighet til å kunne påvirke fremgang på denne koherens-agendaen. Men skal de virkelige grepene tas, er det regjeringene som må påse at deres budskap til organisasjonene er konsistente. Støre avsluttet med å påpeke at politisk vilje er en fornybar energi. Herunder at det faktisk er slik at jo mer du bruker jo mer får du, og på den måten er denne kraften uavhengig av fysiske lover slik at det faktisk er tillat å sløse.