Historisk arkiv

Med bluesguitar til India og Nepal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norges mest profilerte bluesgitarist, Knut Reiersrud reiser til India og Nepal i regi av Rikskonsertene og Utenriksdepartementet. Reisen innebærer konserter, workshops, ferdigstilling av plate og muligens kommer han hjem med et nytt strengeinstrument i bagasjen.

Knut Reiersrud er blant Norges mest ettertraktede, bereiste og musikalsk bevandrede gitarist. Han har spilt med verdenskjente artister som Dr. John, Joe Cocker og Steve Ray Vaughn - storheter fra vestlig blues og rock. Han har gjort dypdykk inn i norsk folkemusikk, via Iver Kleives kirkeorgel til norskpakistanske Deepikas pop. Men - et spesielt stort hjerte har han for østens musikkarv.

- Jeg orienterer meg mye mot iransk, pakistansk og indisk musikk, og jeg synes det er gøy å spille med folk som har andre innfallsvinkler til musikken enn meg selv, sier Knut Reiersrud, rett før han setter nesen østover.

I India skal han spille konsert sammen med et av Indias fremste bluesband, Soulmate, på klubben Blue Frog i Mumbai (1. oktober) og på Rocktoberfest i Delhi (3.-4. okt). Hittil har han bare ”truffet” bandet på My Space, men gleder seg veldig til å opptre med dem.

Videre går turen til Nepal (7.-11. oktober) og Himalaya Blues festival i Katmandu. I løpet av besøket håper Reiersrud å ferdigstille en plate han startet innspillingen av sammen med den nepalesiske folkemusikkgruppen Vajra. Sammen gav de ut ”Himalaya Blues” i 2004. Gitaristen skal også holde workshop på Nepal Music Centre, Rikskonsertenes samarbeidspartner i Nepal.

Reiersrud er kjent for å reise med et lite arsenal av gitarer, stemt for ethvert mulig geografisk og musikalsk møte. Han er også kjent for å komme hjem med et nytt tilskudd i bagasjen, og denne gangen blir nok intet unntak. - Jeg håper jeg får kjøpt meg en Mohan Viña – en indisk hawaiigitar, og sitarens forløper, sier verdensgitaristen Knut Reiersrud.

For mer informasjon, se:

www.rikskonsertene.no/utland /
www.knutreiersrud.no/ 
www.norwayemb.org.in/
www.nepalmusiccenter.com/
www.bluefrog.co.in/

Fakta:

* Musikksamarbeidet med India omfatter konsertvirksomhet innen jazz og rock og skolekonserter.
* Musikksamarbeidet med Nepal omfatter støtte til oppbygging av et lokalt musikksenter med musikkskole i Katmandu.
* Prosjektene er støttet av Utenriksdepartementet.

Kontaktinfo:
Informasjonskonsulent cathrine.jakobsen@rikskonsertene.no tel: + 47 91 70 49 21
Eller Tom Gravlie – leder, Utlandsenheten, Rikskonsertene - tel: +47 90 73 88 86