Historisk arkiv

Ny norsk leder for den internasjonale observatørstyrken i Hebron (TIPH)

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Brigader Britt T.B. Brestrup overtok 28. april kommandoen for den sivile observatørstyrken i Hebron, Temporary International Presence in Hebron (TIPH).

Brestrup blir første kvinnelige sjef for observatørstyrken på 64 personer. Hun har bred erfaring både fra Forsvaret og fra internasjonale operasjoner i Kosovo, Bosnia og Irak. Brestrup avløser brigader Roy C. Grøttheim som har ledet TIPH de siste 15 månedene.

TIPH er en uavhengig og flernasjonal observatørstyrke som skal bidra til økt trygghetsfølelse for den Bilddet: Påtroppende styrkesjef, brigader Brestrup (til høyre i bildet) med Norges ambassadør i Israel Biørn Lian og avtroppende styrkesjef brigader Grøttheim (til venstre i bildet) under seremonien i TIPHs hovedkvarter i Hebron som markerte lederskiftet 28.04. Foto: UDpalestinske befolkningen i Hebron på Vestbredden. Norge har rollen som TIPH-koordinator og bidrar med observatørstyrkens leder (Head of Mission). Seks land - Tyrkia, Italia, Sveits, Danmark, Sverige og Norge – bidrar med observatører til TIPH. Den norske kontingenten teller 20 personer med ulik bakgrunn. 

Bakgrunn
Hebron er en hellig by både for muslimer og jøder.  Moskeen ved Abrahams grav i Hebron ble i februar 1994 åsted for en massakre der 29 palestinere ble drept av en jødisk ekstremist, Baruch Goldstein. TIPHs nåværende mandat er nedfelt i TIPH-avtalen fra 1997. (TIPH).

Befolkningen på ca. 130.000 består i hovedsak av palestinere, mens en gruppe på ca. 500 jødiske bosettere har inntatt byens sentrum. Hebron er den eneste palestinske by med jødiske bosetninger midt i urbane områder. Bosettingen Kiryat Arba som ligger like utenfor byen huser ca. 6000 jødiske bosettere. Konflikten i Hebron mellom palestinere og jødiske bosettere er til tider svært tilspisset.

Mandat og operasjonsområde
TIPHs mandat er gitt av israelske og palestinske myndigheter. TIPH skal bidra til å fremme stabilitet i Hebron gjennom oversyn og rapportering om partenes egne anstrengelser for å opprettholde normale leveforhold i byen, særlig i områdene rundt de israelske bosettingene. TIPH rapporterer til partene og medlemslandene.

Det er partene, ikke TIPH, som er ansvarlige for å finne en løsning på konflikten i Hebron og for beskytte sivilbefolkningen. 

TIPHs kjernevirksomhet og grunnlag for rapporteringsvirksomheten er patruljering i den konfliktbelastede delen av Hebron som er under israelsk sikkerhetsansvar (H2), både med bil og til fots. TIPH forsøker også å opprettholde en synlig tilstedeværelse i tilspissede sikkerhetssituasjoner der det pågår sammenstøt mellom israelere og palestinere.