Historisk arkiv

WTO: møte i forhandlingskomiteen 24. juli

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

WTOs generaldirektør Pascal Lamy avholdt møte i forhandlingskomiteen (Trade Negotiations Committee, TNC) fredag 24. juli for å oppsummere status i forhandlingene om Doha-runden og vurdere veien videre.

Generaldirektøren legger opp til intensivt arbeid med forhandlingene fra september. Disse forhandlingene vil ha parallelle og horisontale forhandlingsprosesser der modaliteter (tallfestede forpliktelser for bedret markedsadgang og reduksjoner i intern støtte og eksportstøtte) på landbruk, industrivarer og fisk skal fremforhandles samtidig som de andre forhandlingsområdene.
 
Ønsket om å jobbe videre med mer enn bare landbruk og industrivarer fikk bred tilslutning fra medlemslandene, men det ble samtidig uttrykt bekymring for avstanden mellom de sterke politiske signalene om villighet til å sluttføre runden og den reelle kompromissviljen i forhandlingsgruppene.

Medlemslandene har forståelse for nødvendigheten av bilaterale konsultasjoner mellom større aktører, men for mange forutsettes det at denne prosessen er tidsbegrenset, og så åpen og gjennomsiktig som mulig, og at endelige beslutninger fortsatt må tas multilateralt.
 
Generaldirektør Lamy bemerket at verdensøkonomien fortsatt er i en utsatt situasjon og de økonomiske utsiktene usikre, til tross for enkelte positive signaler den siste tiden. Arbeidsledigheten øker fortsatt og de endelige sosiale og politiske følgene av krisen er fortsatt foran oss.
 
Lamy sa videre at de politiske signalene fra nylig avholdte ministermøter klart viser at vi nå er på vei inn i sluttspillet for Doha-runden. Det er nødvendig å overføre denne politiske viljen til en klar fremdriftsplan for alle forhandlingsområder. Generaldirektøren påpekte at multilateralt arbeid i alle forhandlingsgruppene fortsatt må være kjernen i arbeidet videre og at bilaterale forhandlinger ikke må bli en unnskyldning for å bremse den multilaterale prosessen. Beslutninger kan bare tas multilateralt. Det er derfor nødvendig med åpenhet rundt innholdet i og resultatene fra de bilaterale prosessene.
 
Lamy rapporterte at det er nylig gjennomført nødvendig teknisk arbeid på både landbruk, industrivarer og tjenester. Dette er apolitisk arbeid som må fortsette med bedre fokus gjennom høsten, i følge generaldirektøren.

Lamys oppsummering og rapport om status på disse og andre områder er tilgjengelig i sin helhet på engelsk på WTOs hjemmesider