Historisk arkiv

WTO og finanskrisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

WTOs organ for gjennomgang av handelspolitikk (TPRB) møttes 9. februar for å gjennomgå den siste utviklingen på handelsområdet i forhold til den økonomiske krisen, samt diskutere hvordan WTO mer effektivt kan overvåke utviklingen som har innvirkning på det multilaterale handelssystemet.

Generaldirektør Lamys rapport om den økonomiske krisen og handelstiltak var bakgrunnsdokument for diskusjonen.

Generaldirektør Lamy fremhevet at det er viktig at WTO spiller en konstruktiv rolle for å bidra til å håndtere den vanskelige økonomiske situasjonen, herunder gjenopprette samt sørge for bærekraftig vekst i verdenshandelen.

De fleste medlemsstater ønsket prosessen velkommen og understreket at dette er et viktig arbeid. Mange delegasjoner fremhevet behovet for korrekt informasjon i rapporten, herunder betydningen av å samle inn data fra ulike kilder. Ferdigstillelse av Doha-runden, unnlatelse av proteksjonisme, herunder forsiktighet i forhold til bruk av stimuleringspakker og forebygging av dominoeffekt ble også nevnt i diskusjonene.

Flere u-landsmedlemmer påpekte at krisen skyldes i-land og at det nå blir u-landene som blir skadelidende. Det ble også uttrykt bekymring over stimuleringspakkene som kunne bære preg av proteksjonisme, og at u-land ikke har samme mulighet til å legge frem slike pakker.

Blant andre EU og Tyrkia støttet at generaldirektøren fortsetter å avholde jevnlige møter med nøkkelinstitusjoner. EU foreslo at tiltredende medlemmer også kan inkluderes i rapporten.

Brasil forbeholdt seg retten til løpende å vurdere hvorvidt tiltak nevnt i rapporten kan vise seg å være i strid med WTO-regelverket. Brasil påpekte også det negative i økte eksportsubsidier, jamfør utviklingen i EU.

Australia og New Zealand var blant statene som fremhevet at økt toll sender gale signaler og at det særlig er viktig å opprettholde åpne tjenestemarkeder. Sistnevnte påpekte også at det ikke er tilstrekkelig å være i samsvar med WTO-forpliktelsene, men at man samtidig tenker på konsekvenser utover dette.

Dette ble også støttet av Norge som understreket at det ikke er nok å holde seg til hva som rettslig sett er tillatt, men hva som er økonomisk fornuftig. Norge ga også støtte til President Obama for hans motstand mot ”Buy America”-bestemmelser. Se ellers Norges innlegg.

Generaldirektøren mente møtet oppfordret ham til å fortsette prosessen. Han vil fortsette med konsultasjoner frem til neste møte i mars med fokus på transparens og tidsaspektet. Lamy og WTO vil også samarbeide med andre organer som Verdensbanken og IMF.