Væpnet vold – det norske initiativet og Oslokonferansen
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 16.04.2010
Norge og UNDP har sammen invitert stater og internasjonale oganisasjoner og NGOer til Oslokonferansen om væpnet vold 20.–22. april. Dette er en del av det norske initiativet for å løfte arbeidet mot væpnet vold høyt på den internasjonale dagsorden.
I partnerskap med representanter fra det internasjonale samfunn vil Norge utarbeide konkrete tiltak for å bekjempe væpnet vold og dermed beskytte sivile både i krig og konflikt og i ikke-konfliktsituasjoner.
740.000 mennesker dør og over en million lemlestes hver år på grunn av væpnet vold. Staters og ikke-statlige aktørers bruk av og trussel om væpnet vold medfører omfattende brudd på grunnleggende menneskerettigheter. På tross av at væpnet vold utspiller seg i alle land, er det fattige som rammes hardest, både direkte og gjennom tapt utvikling. Globalt har OECD-DAC estimert at vold utenfor konflikt utgjør en direkte kostnad på nærmere NOK 1000 milliarder. Dette beløpet kan mer en dobbles om man tar indirekte kostnader inn i beregningen. Dette er betydelig mer enn det totale beløpet gitt i bistand. Væpnet vold utgjør en humanitær trussel og er et av de største hindrene i oppnåelsen av FNs tusenårsmål for utvikling.
Utenriksminister Støre og UNDPs leder Helen Clark vil sammen lede Oslokonferansen om væpnet vold 20.–22. april hvor de tar initiativ til et samarbeid med stater, internasjonale organisasjoner og sivilsamfunn om konkrete tiltak for å bekjempe væpnet vold og intensivere arbeidet for å redusere og dermed beskytte sivile både i krig og konflikt og i ikke-konfliktsituasjoner.
Konferansen har som formål å sette væpnet vold høyt på den internasjonale politiske dagsorden gjennom å fokusere på væpnet vold som et humanitært og utviklingsmessig problem. Vi søker statenes tilsutning til ”The Oslo Commitments” som er et politisk forpliktende dokument og som gir konkrete anbefalinger til hvordan væpnet vold må inkluderes i den forestående gjennomgangen av Tusenårsmålene, og staters og internasjonale organisasjoners videre arbeid for å nå målene.
”The Oslo Commitments” har fem operative elementer:
- Sikre at væpnet vold anerkjennes som et sentralt hinder for å nå Tusenårsmålene om utvikling og inkluderes i sluttdokumentet fra toppmøtet om Tusenårsmålene under den kommende generalforsamlingen
- Stater skal anerkjenne sin forpliktelse til å måle og overvåke væpnet vold i sine egne stater og gjøre slike data tilgjengelige
- Stater skal anerkjenne ofrenes rettigheter til fysisk, psykisk og sosio-økonomisk støtte og reintergrering
- Staters arbeid for å redusere og hindre væpnet vold skal være inkludert i deres nasjonale planer
- Stater skal ha rett til å søke internasjonalt samarbeid og assistanse for å bekjempe væpnet vold
Det grunnleggende prinsippet for arbeidet innen humanitær nedrustning er å ta utgangspunkt i virkeligheten på bakken. Dette er bærebjelken i vårt arbeid for å forebygge og redusere væpnet vold, enten det er håndvåpen, klaseammunisjon, miner eller andre eksplosiver som er direkte årsak.