Historisk arkiv

Oppgradering av palestinsk representasjon til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksministeren har besluttet å oppgradere den palestinske representasjonen i Norge. Siden august i år har flere andre land, blant annet Frankrike, Spania, Hellas og Portugal, oppgradert den stedlige palestinske representasjonen.

Bakgrunnen for oppgraderingen er at de palestinske selvstyremyndigheter de siste tre årene har kommet så langt i å legge grunnlaget for en palestinsk statsdannelse at Verdensbanken har slått fast at de palestinske myndigheter er rede til å påta seg statsbærende ansvar. Oppgraderingen er således en anerkjennelse av de palestinske myndigheters innsats.

I praksis vil det bety at nåværende avtale med PLO må reforhandles. I en ny avtale vil den palestinske representasjonen bli omtalt som The Mission of Palestine (mot General Delegation of Palestine i dag), at den palestinske sendemann vil bli omtalt som Head of Mission (mot Head of Delegation i dag), med ambassadørs rang. Utover dette får ikke oppgraderingen større praktiske konsekvenser da den palestinske representasjonen allerede har diplomatiske privilegier på linje med andre lands representasjon til Norge.