Historisk arkiv

UDs reisestøtte på musikkfeltet er klar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Tildelingene fra Utenriksdepartementets reisestøtteordning som forvaltes av MIC er nå klare. Band, utøvere og ensembler som Harrys Gym, In The Country, Ensemble Ernst, Trondheim Jazz Orchestra, Social Suicide og Farmers Market kan nå legge til midler på inntektssiden i sine turnebudsjetter for vinteren og våren.

Tildelingene fra UDs reisestøtteordning som forvaltes av MIC er nå klare. Band, utøvere og ensembler som Harrys Gym, In The Country, Ensemble Ernst, Trondheim Jazz Orchestra, Social Suicide og Farmers Market kan nå legge til midler på inntektssiden i sine turnebudsjetter for vinteren og våren.

 

Reisestøtteordningen
Norske band, ensembler og andre utøvere legger nå turneplaner for vinteren og våren og en viktig del av det økonomiske puslespillet er tildelingene fra UDs reisestøtteordning som MIC Norsk Musikkinformasjon forvalter.

54 av de 118 søknadene som kom inn har fått tilslag fra reisestøtteordningens fagutvalg. Her er et noen av prosjektene som nå kan oppjustere inntektssiden på turnebudsjettet:

I februar 2011 slipper Harrys Gym sitt kritikerrroste album ”What Was Ours Can’t Be Yours” i Storbritannia. Bandet legger ut på en lengre UK-turne I samme tidsrom og har fra UD og MICs reisestøtteordning fått 20 000.

Trondheim Jazz Orchestra og Eirik Hegdals plateutgivelse "Triads and more" skal lanseres i Tyskland og Østerrike i mars neste år. Sammen med saksofonisten Joshua Redman legger ensemblet ut på sin første Europaturne neste vår. Reisestøtteordningen har tildelt 30 000 til lanseringsarbeidet.

Ensemble Ernst legger ut på en turne som dekker de nordiske landene og Tyskland i april og mai neste år. På sin turne skal ensemblet fremføre verker av bl.a. Rolf Wallin, Henrik Hellstenius og Ørjan Matre – til dette prosjektet gis det 20 000.

Social Suicide skal i april/mai neste år spille support for hardcore-heltene i Comeback Kid på en lang Europaturne. Til deres ’Through The Noise European tour’ får Social Suicide 30 000 av reisestøttens fagutvalg.

Neste vår kommer Farmers Markets femte studioalbum og i september legger det sjangeroverskridende bandet ut på en lengre Japan-turne. Bandets management kan nå legge til 25 000 på turnebudsjettets inntektsside.

Nytt av året er at reisestøtten nå deles ut fire ganger i året. Tidligere har man operert med tre tildelingsrunder i året, men for å imøtekomme ønsker fra artister og utøvere som ofte må forholde seg til korte tidsfrister og hektiske turneplaner har MIC nå gjort ordningen mer fleksibel.

I 2011 er den første søknadsfristen satt til 1. mars for prosjekter som starter etter 15. mars.

Totalt ble det søkt om hele 3.782.956 kroner fra reisestøtteordningen og det ble bevilget kr 762.800.

Se fullstendig liste over tildelinger på www.stikk.no.

 

Prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør
I støttekategorien Prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør er det 10 prosjekter som har blir tildelt midler fra ordningen. Et utvalg av prosjekter som nå får en tryggere økonomisk ramme:

Som en del av et langsiktig samarbeid med iransk kunstmijlø og som et ledd i å fremme og styrke og utvide kontakten mellom iransk og norsk kunstliv vil koret SKRUK sammen med bl.a Tord Gustavsen gjøre flere konserter og avholde korverksted i Iran i mai 2011. Prosjektet støttes med 50 000.

I mars 2011 reiser Kristin Groven Holmboe, Rolf-Erik Nystrøm, Håkon Thelin, Frode Haltli, Per Oddvar Johansen, Javid Afsari Rad, Kaveh Mahmudiyan, Harpreet Singh, Jai Shankar, Anne Hytta og Øyonn Groven Myhren for å gjøre konserter på den internasjonale Nowrooz-festivalen i Dushanbe,Tadsjikistan. Konsertene er en del av et større utvekslingsprosjekt som involverer utøvere i Norge og Tadsjikistan – fra UDs Prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør blir det tildelt 50 000 til prosjektet.

Den internasjonalt anerkjente indiske tablamesteren Suranjana Ghosh har invitert de norske utøverne Nina Kristine Linge, Maren M. Selvaag, Ellen Brekken og Kristin H. Andresen til India for å turnere, gjøre CD-innspilling og starte et kulturprosjekt med organisasjonen ”Rithi for A Smile”. Prosjektet støttes med 25 000 fra UDs Prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør.

Kriteriene for tildeling av prosjektstøtte til land i sør på musikkfeltet er bilateral kulturutveksling med utviklingsland og må skje innen de generelle rammer for norsk bistandsarbeid og samarbeid som skal bidra til kompetansebygging og institusjonsutviking, og generelt fremme utviklingspolitiske mål. Kultursamarbeidet skal bidra til å styrke lokale krefter, identitet og verdier, samt å stimulere til kreativt og internasjonalt samarbeid.

10 av i alt innkomne 17 prosjektsøknader ble innvilget. Totalt ble det søkt om 1.146.597,- og til de innvilgede søknadene ble det tildelt 210.000,-.

Fagutvalget etterspør enda flere søknader som har som hovedmål å fremme økonomisk utvikling og velferd i utviklingsland basert på tanken om at all kulturutfoldelse er utviklingsfremmende i seg selv og oppfordrer musikklivets aktører til å søke på ordningens midler.

UDs reisestøtte for norske profesjonelle musikeres konserter i utlandet, og prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør forvaltes av MIC og fordeles fire ganger pr. år.

Fagutvalget som står for søknadsbehandlingen består av Claes Olsen, Erica Berthelsen, Ola K. Berge, Maja Ratkje og Martin Revheim (leder). Sverre Lunde og Jan Gerhard Lassen fra UD er observatører i utvalget.

MICs fagutvalg fordelte 15. desember til sammen kr. 972.800 innenfor de to ordningene.

For mer informasjon vedrørende MICs administrasjon av og tildeling av midler fra Utenriksdepartementets reisestøtteordning for norske profesjonelle musikere og ordningen for prosjektstøtte til kultursamarbeid med land i sør kontakt MICs direktør Martin Revheim på martin@mic.no  tlf. 23276310 www.mic.no  www.ballade.no