Historisk arkiv

Norge i fokus under den internasjonale kunsthåndverksmessen Collect i London

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge fikk et svært positivt fokus på den internasjonale kommersielle kunsthåndverksmessen Collect på Saatchi-galleriet i London 6. - 9. mai 2011. Slike messer har etablert seg som viktige møtesteder hvor de internasjonale kunstfaglige miljøene, presse, media og et interessert publikum samles. Slik er de blitt verdifulle arenaer i arbeidet for å profilere Norge og presentere norsk samtidskunst ute.

Collect-messen arrangeres av The British Crafts Council og er Europas største og mest ansette på dette kunstfeltet.  Mønstringen er juryert og i år var de to norske galleriene Format og Kunst1 blant de som hadde sluppet gjennom kvalitetsnåløyet.  Begge galleriene hadde fått støtte til deltakelsen fra UD.  

Side om side med gallerier fra hele Europa, USA, Japan og Australia viste Format og Kunst1 i sine helt sentralt plasserte båser nye arbeider av alt 20 norske kunstnere, både etablerte navn og unge talenter.  Materialgruppene metall, tekstil, keramikk og glass var med i utvalget.  Begge galleriene har rapportert om godt salg og stor interesse fra publikum, internasjonale fagmiljøer og private samlere.

Det er stor anerkjennelse av norsk samtidskunsthåndverk at arrangøren BCC hadde valgt ut to norske arbeider som ”signaturverk”for messen:  Glasskunstneren Vidar Koksviks vase Kaleidoskop var avbildet på PR- og invitasjonskort og kunne dessuten beundres på plakater på veggene i Londons undergrunnsbane. Her var det også plakater med Elise Hatløs halssmykke Granny goes to Tokyo. 

Blått fat av Marit Tingleff. Vises på www.kunst1.no/ 

Den viktige britiske keramikeren, teoretikeren og skribenten Edmund de Waal hadde fått i oppdrag av BCC å plukke ut de verk på messen hans syntes var kunstnerisk mest verdifulle og tankevekkende.  Han ledet så en messevandring fra galleribås til galleribås, hvor han snakket om sine valg.  Blant verkene var Marit Tingleffs store blå keramikkfat hos Kunst1, hvor det samlet seg en stor gruppe publikummere for å høre på de Waals refleksjoner og se på det norske arbeidet. 

Mer informasjon og bilder finnes på følgende nettsider: