Spørsmål og svar om konferansen Energy for all – financing access for the poor
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Artikkel | Sist oppdatert: 12.09.2013
Her følger elleve spørsmål og svar om konferansen "Energy for all – financing access for the poor" som åpner i Oslo mandag 10. oktober.
- Hva er målet med konferansen?
Å bidra til at flere mennesker får tilgang til strøm og energitjenester. Økt tilgang på strøm og mer effektiv bruk av energi er avgjørende for å bekjempe fattigdom og nå FNs tusenårsmål (2015). - Hvem er med på konferansen?
Statsledere, ministre, eksperter fra det offentlige, næringslivsledere og representanter for frivillige organisasjoner er de viktigste gruppene. Foruten vår egen statsminister, miljø- og utviklingsminister og olje- og energiminister vil bl.a. statsministrene i Etiopia og Kenya etter planen delta. I tillegg kommer FNs generalsekretær Ban Ki-moon. - Hvem står bak konferansen?
Det gjør den norske regjeringen og Det internasjonale energibyrået (IEA), som ligger i Paris. - Hvor mange mennesker i verden har ikke strøm?
I dag lever rundt 1,3 milliarder mennesker uten strøm. 2,5 milliarder mennesker lager mat ved hjelp av det som kalles tradisjonell biomasse, dvs. først og fremst kvist, ved og kull. - Hvor mange dør av mangel på strøm?
Nærmere 1,5 millioner mennesker - først og fremst kvinner og barn - dør hvert år på grunn av røyk og brann fordi de lager mat til familien over åpne ildsteder og på dårlig brennende ovner. - Hva koster det å få strøm til alle?
Mindre enn ti øre per person per dag verden over er nok til å nå målet om at alle skal ha tilgang til strøm innen 2030. - Hvem skal betale for at flere skal få strøm?
Myndighetene i et land har hovedansvaret for landets egen utvikling, men Norge skal bidra med 1,8 milliarder kroner i året til utviklingen av fornybar energi i utviklingsland. Det er imidlertid viktig at næringslivet ser dette som et mulig marked og øker investeringene i energiproduksjon. - Hva er de største utfordringene for å nå målet?
Manglende kunnskap og usikkerhet om risikoen ved å investere i fattige land er to viktige utfordringer vi står overfor. I mange land er ikke forholdene lagt til rette for investeringer, heller ikke i energisektoren. Utviklingslandene må selv bidra med rammebetingelser som gjør det mer attraktivt for næringslivet å investere. - Hva er det største hinderet for at alle skal få strøm?
Politisk vilje, gode prosjekter og finansiering. - Hvorfor er strøm til alle så viktig?
Tilgang til strøm bidrar til utvikling på mange måter. Strøm bidrar til at hver og en får en bedre hverdag. Strøm gir lys som innebærer muligheter for lekselesing, bedre kokemuligheter og dermed mindre luftforurensing. Strøm er en nøkkelfaktor for å få til økonomisk utvikling. Uten strøm kan ikke bedrifter, store eller små, produsere sine varer, eller lagre ferskvarer. - Hvor får interesserte mer informasjon?
På nettstedet www.osloenergyforall2011.no ligger det allerede mye informasjon. Her er det også navn på kontaktpersoner i Utenriksdepartementet.
Les også hva UDs bloggere skriver om energi:
- Energi og fødestuer for alle - Tanzania
- Å få solskinn til å bli strøm - India