Historisk arkiv

Afghanske kvinner strømmer til jusstudiet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det store konferanserommet prydet med pastellfargede møbler og sirlig stukkatur er fullt av unge afghanske jusstudenter. I den ene delen av rommet sitter de fleste guttene; den andre halvparten er fylt til randen av unge kvinner. De venter på papiret som viser at de har bestått eksamen.

Mange av kvinnene har pyntet seg i vakre sjal. Det minner om et klassisk afghansk bryllup. Men er det ikke. Dette er en seremoni for utvalgte jusstudenter som har fått studere menneskerettigheter og familierett som del av jusstudiene.

Kvinner inntar rettsapparatet

Afghanske kvinner er svært interessert i å studere jus. Foto: E. Svendsen, ambassaden Kabul 

I dag skal studentene motta diplomer for vel overståtte eksamener. 140 studenter fra jussfakultet og sharia-fakultetet, samt 30 kvinner fra familierettskurset.  

Kursene organiseres av Global Rights, en internasjonal organisasjon som bygger kunnskap om menneskrettigheter blant jusstudenter i utviklingsland. Parlamentarikere, representanter for sivilt samfunn og embetsmenn fra Ministeriet for høyere utdanning er til stede for å markere studentene. Også fem kvinnelige dommere har møtt frem for å hylle de unge, lovende juristene.

At det er mange jenter tilstede under seremonien er ingen overraskelse for de som jobber med utviklingen av rettsapparatet i Afghansistan. 

- Kvinner er svært interessert i å studere jus. Dette gir dem en fremtid, og en mulighet til å kjenne sine egne rettigheter og stå på egne ben, forteller lederen av Afghanistans advokatforening.

Forsker på kvinner i fengsel

Kvinnene i lokalet virker entusiastiske og stolte. En av dem har nettopp gjennomført en undersøkelse av kvinnelige fanger i ett av Kabuls kvinnefengsler sammen med en mannlig kollega. Et besøk i fengslet gjorde uutslettelig inntrykk på begge, og de bestemte seg for å foreta en spørreundersøkelse blant kvinnene – som et frivillig tillegg til pensum.  Hvem er de? Hva sitter de inne for?  Dette er noen av spørsmålene de stilte fangene. De stolte gryende forskerne lover å presentere undersøkelsen for ambassaden så snart som mulig.

- Det er utrolig inspirerende å få jobbe sammen med så mange unge, dyktige afghanere, sier Phyllis Cox, landdirektør for Global Rights Afghanistan. Hun er professor i jus fra USA, og skryter av sine afghanske kolleger og av studentene. Særlig kvinnene, som navigerer i svært sensitivt farvann både politisk og kulturelt, utviser ofte imponerende pågangsmot i studiene, mener Cox.

Familielov er et spesielt sårbart tema i Afghanistan, og et studium mange kvinner trekkes mot. Afghansk lov gir relativt stor beskyttelse av kvinner, men svært mange afghanere, både kvinner og menn, har ingen kjennskap til de rettighetene loven gir kvinner. De fleste kvinner gifter seg for eksempel uten å vite om sine rettigheter innenfor ekteskapets rammer. 

- Derfor er det spesielt gledelig at så mange kvinner søker seg til familierettskurset, sier Cox.

Norge viktig giver til Global Rights

Norge og Danmark er givere til Global Rights i Afghanistan, og landdirektør Cox er takknemlig for den norske støtten til Global Rights, som har vært avgjørende for den suksessen kursene nå opplever.  Hun mener Norges rykte som nøytral forkjemper for menneskerettigheter er viktig for mottakere som jobber med sensitive spørsmål som familierett og menneskerettigheter i sharia-lovgivning.

Ambassaden ved ministerråd Grete Løchen holdt på vegne av giverne  innlegg til studentene under seremonien. Her roste hun dem for deres innsats og ønsket dem lykke til videre.

- Dere representerer Afghanistans fremtid, og er nøkler til i arbeidet med å gjenopprette en afghansk rettsstat, sa Løchen. Hun trakk spesielt frem de mange unge kvinnene som velger jusstudier og berømmet dem for deres mot. – Dere er viktige rollemodeller for deres søstre og brødre, understreket Løchen.

 

Ambassaden ved ministerråd Grete Løchen holdt på vegne av giverne innlegg til studentene under seremonien. Her roste hun dem for deres innsats og ønsket dem lykke til videre. Foto: E.Svendsen, ambassaden i Kabul

Kort om Global Rights Afghanistan

Global Rights har utarbeidet eget materiell i menneskerettigheter som jusstudentene eksamineres i, og organiserer kortere utplasseringer for de beste studentene i frivillige organisasjoner, offentlige institusjoner og privat sektor. Slik spres kunnskap om menneskerettigheter i mange lag av afghansk samfunnsliv. I Afghanistan tilbyr Global Rights kurs i menneskerettigheter og familierett til utvalgte studenter ved jus- og sharia-fakulteter i Kabul og i provinsen Nangahar.

Global Rights den siste tiden opplevd en veldig pågang til kursene de holder i familierett og menneskerettigheter. Spesielt fakulteter som underviser i tradisjonell islamsk lov - sharia-fakulteter - har vist stor interesse for kursene i menneskerettigheter, og Global Rights er derfor i ferd med å utvide virkeområdene til flere deler av landet.  Hittil har 740 juststudenter i Kabul gjennomført Global Rights’ kurs.