Historisk arkiv

Bulgaria hedrer Nansen med frimerke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Feiringen av Nansen-Amundsen-året i Bulgaria har fått en flygende start. Det bulgarske postvesenet har lansert et frimerke til minne om Fritjof Nansen og hans innsats som polarforsker og humanist.

Bulgarias samferdselsminister og Norges ambassadør Tove Skarstein

Bulgarias samferdselsminister og Norges ambassadør, Tove Skarstein, stempler det første frimerket. Foto: UD

Frimerket ble lansert på Nansens fødselsdag 10. oktober. Bulgarias samferdselsminister Ivailo Moskovski og Norges ambassadør Tove Skarstein sørget for førstedagsstempelet.

Nansen er godt kjent på Balkan, og en av Sofias hovedgater er oppkalt etter ham. Han bidro til at tusenvis av fordrevne bulgarere og armenske flyktninger etter 1. verdenskrig kunne vende tilbake til Bulgaria.  Bulgaria var raskt ute med å anerkjenne Nansenpasset.

Postmuseet i Sofia utgjorde rammen rundt stemplingsseremonien og skapte stor interesse blant frimerkesamlere, kulturpersonligheter, diplomater og representanter for bulgarsk politisk liv.

Det var mange som ville ha et eget eksemplar av frimerket med stempel og både ministerens og ambassadørens underskrift på baksiden.

I talen understreket Skarstein at Nansen stod for verdier vi i dag fortsatt må kjempe for:

– Demokrati, vern om menneskerettigheter og retten til et verdig liv for flyktninger og fordrevne er like aktuelle kampsaker som da Nansen levde, sa Skarstein.