Historisk arkiv

Ambassadør vil prioritere nettverksbygging

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forskningsrådet skal forvalte India-ambassadens forskningsmidler

Den norske ambassaden i India overdrar forvaltningen av en stor del av sine midler til institusjonssamarbeid innen forskning, teknologi og høyere utdanning til Forskningsrådet.

Selv om Forskningsrådet har en stor portefølje av internasjonale samarbeidsprogram, også med India, er dette et nytt arbeidsområde. Det tas sikte på at endringen skal skje før utgangen av året.

Ambassadør Ann Ollestad 
Ambassadør Ann Ollestad. (Foto: Forskningsrådet)

Dette er i tråd med departementets strategi, der et av målene er å effektivisere forvaltningen, sier Norges India-ambassadør Ann Ollestad. - Ambassaden skal ikke drive med omfattende forvaltning. Vi skal først og fremst pleie markedet i India. Det krever høy grad av tilstedeværelse å nærme seg et så komplekst samfunn. En må være hands-on og ha kulturkompetanse for å få til noe i India, sier Norges ambassadør til India Ann Ollestad.

Ambassadøren har full tillit til at Forskningsrådet har både den kompetansen og den kapasiteten som skal til. 

– Vi gjør dette for å effektivisere. Vi merker at India er et attraktivt samarbeidsland for norske institusjoner, og indiske institusjoner og bedrifter viser også stor interesse for Norge. Vi har hendene fulle med å følge opp alle og kan ikke tynges av forvaltningsoppgaver.

- Er det forståelse for denne løsningen i UD?

- Dette er i tråd med departementets strategi, der et av målene er å effektivisere forvaltningen. Mitt håp er at vårt samarbeid med Forskningsrådet blir en spydspiss i det veldig viktige arbeidet NORAD og UD nå er i gang med for å følge opp dette, sier Ollestad.

Betydelige midler til forskningssamarbeid

Signering av forsknings- og teknologiavtale 2006 
Avtalen signeres. (Foto: Forskningsrådet)

Allerede i november 2006 signerte Øystein Djupedal og Indias forskningsminister Kapil Sibal en forsknings- og teknologiavtale. - Under India-strategien fra 2009 er det satt av betydelig midler til samarbeid innenfor forskning, teknologi og høyere utdanning. Viktig faglige satsingsområder er klima og miljø, energi og global helse. Ambassaden har ca. 50 mill. kr. årlig til rådighet til institusjonssamarbeid og porteføljen retter seg i stor grad mot forskning og teknologi.

Ollestad framhever en stor avtale med The Energy and Resources Institute (Teri) som et flaggskip i institusjonssamarbeidet. Teri har over 900 ansatte, hovedkvarter i New Dehli og mange kontorer regionalt i India og i London, Washington, Tokyo og Kuala Lumpur. Instituttet ledes av Dr. Rajendra K. Pachauri, som også leder FN’s klimapanel og mottok Nobels fredspris sammen med Al Gore i 2007. – Ambassaden vil beholde noen midler til innovativt forsknings- og utdanningssamarbeid og denne avtalen skal fortsatt forvaltes av ambassaden, opplyser hun.

- Hva er bakgrunnen for et utvidet samarbeid med Forskningsrådet?

- Vi har fått mer og mer å forvalte. Etter hvert har vi sett at forvaltningen vår av disse midlene både kan og bør effektiviseres, sier ambassadør Ollestad.

– Vi opplever at vi har hatt en god dialog med Forskningsrådet om å hvordan vi kan forvalte vår portefølje av institusjonssamarbeid i sammenheng med andre aktiviteter på dette feltet. Vi har lært mye av hverandre. Slik vi ser det, styrker samarbeidet vår profil, ikke bare innen forskning, men også innen høyere utdanning i India.

Hun understreker at ambassaden forventer at den høye kompetansen de har fortsatt vil bli brukt – både når det gjelder indiske forhold, og hvordan en best kan bygge samarbeid med indiske institusjoner. – Vi mottar svært mange delegasjoner som ønsker å utforske mulighetene i India. I den sammenhengen er det svært verdifullt å kunne trekke på vårt institusjonssamarbeid innen forskning og teknologi.

Mer strategisk bruk av midlene

- Den nye utenrikspolitikken innebærer mer strategiske bruk av økonomiske midler. Du er ikke redd for at ambassaden nå gir fra seg de strategiske mulighetene?

- Nei, vi er enige med Forskningsrådet om at vi skal styrke den strategiske bruken av midlene. Partene må selvsagt ha et nært samarbeid om dette, og regjeringens India-strategi vil være styrende for både ambassaden og Forskningsrådet, sier Ann Ollestad.

Hun mener imidlertid at det var viktig at ambassaden hadde det strategiske grepet i starten.

– Samarbeidet har blitt vellykket fordi vi har kunnet ta raskere beslutninger. Et program er vanskeligere å bruke utenrikspolitisk, fordi stat-til-stat-samarbeidet blir mindre tydelige. I forhold til store og viktige land, er det viktig at vi tar noen tydelige grep og demonstrerer vår vilje til samarbeid. Det har også vært avgjørende at statsministeren har sett på India som et svært viktig samarbeidsland.

- Hvilke forventninger har du til nyordningen?

- Hvis denne løsningen skal ha livets rett, må vi sikre effektiv forvaltning og høyere brukertilfredshet. Det viktige nå er at det blir et sømløst opplegg, som gjør at brukerne ikke heftes av hvem som «eier» midlene. Forskningsrådet må også utvikle en god plattform for kommunikasjon med brukerne. Testen blir at brukerne er fornøyd – både med saksbehandlingstid og kommunikasjon.

Mye å lære av India

Forskning

Indisk næringsliv preges av mange dyktige,
unge kvinner. (Foto: Forskningsrådet)

Ann Ollestad mener Norge har mye å lære av India.

– Forskningssamarbeid er også en plattform for dialog med det moderne India. Hele 60 prosent av befolkningen er under 30 år og høyere utdanning er målet for mange. Nærings- og samfunnslivet preges ikke minst av svært dyktige unge kvinner. Det er viktig å være i inngrep med den raske veksten i et så spennende samfunn.

- India kan være en svært viktig innovasjonsarena for norsk næringsliv. Vi har klart å komme inn på telecom-siden. Prosessen med etablering av Telenor i India har vært utrolig spennende. Her har vi et marked som vokser med 13 millioner abonnenter i måneden!

Ollestad framhever også aksept for ulikhet og multikulturalisme som viktige verdier i det indiske samfunnet. – Vi har mye å hente gjennom et bredt kontaktnett mot et slikt samfunn, mener hun.

- Er vi attraktive for inderne?

- Norge har en kompetanseprofil som matcher Indias behov veldig godt, mener ambassadøren. - Det indiske finansdepartementet var nylig i Norge på årlig konsultasjon og de sier at det er akkurat denne typen samarbeid de ønsker seg. Skal vi utnytte det momentumet vi har, gjelder det bare å ha fokus på dynamikken og mulighetene.

Hun mener det er i ferd med å åpne seg spennende muligheter innenfor karbonfangst og lagring (CCS), Green Shipping, olje- og gass, fornybar energi og klima.

- Vi har et strategisk samarbeid The Institute for Defence Studies and Analyses (IDSA), blant annet omkring fredsoperasjoner og FNs rolle. Når det gjelder samfunnsforskning ellers er inderne opptatt av temaer som demokrati, inkluderende vekst og samfunnssikkerhet.