Historisk arkiv

Møte om reintegrering med kvinner i Maimanah

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Reintegrering i Afghanistan har som målsetning å støtte tidligere opprørsoldater til å bli vanlige sivile borgere og en del av lokalsamfunnene igjen. Dette er en prosess hvor kvinner fort blir glemt bort, men hvor begge kjønn trenger å være involvert for å sikre fred og stabilitet.

I Afghanistan er det relativt få kvinner som direkte deltar i det væpnede opprøret mot den afghanske regjerningen. Kvinner er likefullt en del av den indirekte støtten og påvirkes i stor grad av konflikten. Enker til opprørene er blant de som trenger å bli tatt vare på og delta i reintegreringsprosessen. Kvinner er selvfølgelig også del av lokalsamfunnet som mottar tidigere opprørssoldater. Det afghanske reintegreringsprogrammet APRP (Afghan Peace and Reintegration Program) har nylig gitt ut en plan for å integrere et kjønnsperspektiv i programmet. Et av målene er å øke forståelsen blant kvinner for hva reintegrering innebærer og å støtte kvinnenettverk som jobber for fred.

I Maimanah, hovedbyen i Faryab-provinsen, organiserte APRP og Kvinnedepartementet et møte med kvinner i lederstilling for å diskutere kvinners fredsarbeid og reintegrering. Foto: Toiko Tõnisson Kleppe, ambassaden i Kabul 

I Maimanah, hovedbyen i Faryab-provinsen, organiserte APRP og Kvinnedepartementet et møte med kvinner i lederstilling for å diskutere kvinners fredsarbeid og reintegrering. Medarbeidere fra departementene og NGOene i byen, rektorer for byens jenteskoler og menneskerettighetsaktivister var blant de 30 kvinnene som deltok.

Det ble en bred diskusjon, men reintegrering ble ikke hovedfokus. For kvinnene som deltok, som kommer fra de velutdannede familiene i Maimanah, var hovedspørsmålet hvordan de kan involvere kvinner fra landsbygden og bygge deres kapasitet til å arbeide aktivt for fred i provinsen.

Å spre informasjon om myndighetenes arbeid for stabilisering via media ble nevnt som et viktig tiltak. Likeledes å skape fora for kvinner i tråd med muslimske tradisjoner. - Afghanske kvinner må få muligheten til å gå i moskeer, slik kvinner har tilgang til i andre muslimske land. De som ikke lar oss gå i moské lar oss ikke være gode muslimer, sa en av deltakerne fra Afghanistans uavhengige komité for menneskerettigheter AIHRC.

Den nye likestillingsrådgiveren for de norske styrkene i Faryab (PRT Maimanah) fikk også anledning til å presentere sitt arbeid. Foto: Toiko Tõnisson Kleppe 

Representanter fra ambassaden og likestillingsrådgiver for de internasjonale styrkene i Afghanistan (Isaf) i Maimanah og Mazar-i-Sharif deltok også på møtet. Den nye likestillingsrådgiveren for de norske styrkene i Faryab (PRT Maimanah) fikk også anledning til å presentere sitt arbeid. Hensikten var å få i gang dialog med møtedeltakerne om sikkerhet for å sikre at Isaf også har med kvinnenes perspektiver i sine aktiviteter.

Aziza Joya, leder for APRP-sekretariatet i Faryab, er en kvinne med lang erfaring fra myndighetsarbeid og tidligere direktør for tilsvarende Arbeids- og inkluderingsdepartementet i provinsen. Hun ledet arbeidet med å organisere møtet og i sin oppsummering peket hun på behovet av å følge opp dette møtet med et større møte for kvinner fra alle Faryabs 15 distrikter.