Kurs i menneskerettigheter for Al Jazeera
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 21.02.2012
Statssekretær Torgeir Larsen åpnet et kurs for Al Jazeera-journalister i Qatars hovedstad Doha 14. februar og møtte nettverkets øverste leder HE Sheikh Ahmad Bin Jassim Al Thani.
Kurset ”Promotering og beskyttelse av menneskerettigheter i mediedekning under krise og konflikt” ble arrangert i Al Jazeeras nye, toppmoderne treningssenter i Doha. Det var laget av Nordem (The Norwegian Resource Bank for Democracy and Human Rights) ved Senter for menneskerettigheter, i samarbeid med Al Jazeera-kontorene i Oslo og Doha, Institutt for Journalistikk og Utenriksdepartementet (UD). Omlag 20 Al Jazeera-journalister deltok, og blant de norske gjestene var det flere innledere og observatører fra mediene.
Internasjonal lovgivning og FN
Førsteamanuensis Kjetil M. Larsen ved Senter for menneskerettigheter og FN-rådgiver William O´Neill startet fagdelen av seminaret med å se på beskyttelse i henhold til internasjonal menneskerettighetslovgivning. Larsen fortsatte med å se på beskyttelse for journalister i konfliktområder fra perspektivet til internasjonal humanitær rett. Ekspedisjonssjef Rolf Einar Fife i UD tok for seg krigsforbrytelser og internasjonale straffedomstoler.
Statssekretær Torgeir Larsen møtte Al Jazeeras generaldirektør, HE Sheikh Ahmad Bin Jassim Al Thani. (Foto: Ghassam Abu Hussein)
Dag to var satt av til rollen menneskerettighetsmekanismer og organisasjoner spiller på dette feltet. UDs menneskerettighetsambassadør Anne Merchant så på FN-systemet og tok blant annet opp kvinners rettigheter, mens William O´Neill fokuserte på fredsbevarende operasjoner. Jon Wessel-Aas i den norske avdeling av Den internasjonale juristkommisjon snakket om trusler mot ytringsfrihet etter 9/11 og Aidan White i Globale redaktørers nettverk (GEN) om etisk journalistikk.
Sikkerhet i konfliktområder
Standarder for profesjonell sikkerhet for journalister og utfordringer i mediedekning under konflikt og krise var tema for dag tre. Quentin Sommerville fra BBC i Kabul, tidligere Midtøsten-korrespondent for NRK, Sidsel Wold, og Ammar Al-Hamdan fra Al Jazeera i Oslo innledet om sine opplevelser i konfliktsoner. Sikkerhetsekspertene David Bevan og Richard Rigby delte sine erfaringer med å sikre journalister både ute i felt og når det gjelder bruk av moderne digital kommunikasjon.
Initiativet til samarbeidet ble tatt for to år siden av Sami Al Haj. Det første kurset ble holdt i Oslo i april i fjor. Håpet er nå å utvide samarbeidet med muligheter for studiebesøk og utveksling av journalister/fotografer. Fotojournaliststudenter fra Oslo besøkte nylig Al Jazeeras nye treningssenter, og det er håp om å gjøre dette tilgjengelig også for andre norske mediefolk. Det er også diskusjoner om samarbeid mellom norske fagmiljøer og Al Jazeeras studiesenter. Et nytt kurs om menneskerettigheter og sikkerhet er planlagt i Oslo i løpet av året.
Ekspansivt nettverk
Al Jazeera English har seere i rundt 250 millioner hjem i ca. 130 land på seks kontinenter, nettverket har rundt 3500 ansatte fra ca. 60 land, hovedkontor i Qatars hovedstad Doha og rundt 70 lokalkontorer. Al Jazeera ble nominert til Nobels fredspris i 2011 og planlegger å åpne flere nye kontorer.