Medisiner og mobilteknologi skal redde kvinner og barn i Nigeria
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Abuja, Nigeria
Nyhet | Dato: 16.10.2012
- Satsingen på mobiltelefoni gjør det mulig å nå kvinner i fjerntliggende områder slik at de og deres barn får lik tilgang til helsetjenester, sier utenriksråd Bente Angell-Hansen.
Angell-Hansen møtte i dag president Goodluck Jonathan og annonserte at Norge viderefører samarbeidet med Nigeria om reduksjon av barne- mødredødelighet med 30 millioner kroner årlig de neste fem årene. Angell-Hansen møtte presidenten på vegne av statsminister Jens Stoltenberg.
Økt tilgang til medisin som bekjemper diaré og bruk av mobiltelefoner for å fremme kvinners og barns helse er hovedelementer i satsingen.
– Erfaringer fra andre land viser at kvinner som har tilgang til mobiltelefoner får økt innflytelse på eget liv og helse, sier Angell-Hansen.
Norge har sammen med Storbritannia hatt et godt samarbeid med Nigeria om reduksjon av barne- og mødredødelighet i fire stater i nord Nigeria. Samarbeidet viser meget positive resultater. En undersøkelse i 2011 viser at antall fødsler med kvalifisert hjelp er doblet og nyfødtdødeligheten er halvert siden programmet startet. Til tross for de store utfordringer områdene nord i Nigeria står overfor er tiltakene godt gjennomført.
Statsminister Jens Stoltenberg og Nigerias president Goodluck Jonathan ledet FNs kommisjon for livsviktige medisiner for kvinner og barn. 26. september overleverte de sin rapport til FN sammen med en global handlingsplan. President Jonathan annonserte 16. oktober "Saving One Million Lives", en satsing som skal redde kvinne- og barneliv blant annet gjennom forenklet tilgang til medisiner som saltvannsoppløsning mot dehydrering og sink mot diaré, samt vaksinering, opplæring av helsepersonell og økt malariakontroll.
Syv andre afrikanske land; Etiopia, Uganda, Rwanda, Sierra Leone, Senegal, Tanzania og DR Kongo kunngjorde også planer for gjennomføring av anbefalingene til kommisjonen under møtet.
Norge støtter «Saving one million lives» sammen med en rekke partnere, blant annet Clinton Health Access Initiative og USaid.