Historisk arkiv

Bilateral avtale med Russland parafert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Bilaterale forhandlinger med Russland om avtaler om visumfasilitering og tilbaketagelse er nå sluttført, og begge avtaler ble parafert i Oslo 12.10.06. Disse bilaterale avtalene tilsvarer avtaler som Russland nylig har inngått med EU, og sikrer et felles avtaleverk med Russland i viktige spørsmål i Schengen-sammenheng. (23.10.06)

Dato: 12.10.06

Bilateral avtale med Russland parafert

Bilaterale forhandlinger med Russland om avtaler om visumfasilitering og tilbaketagelse er nå sluttført, og begge avtaler ble parafert i Oslo 12.10.2006. Utenriksdepartementet har ledet den norske forhandlingsdelegasjonen, hvor også Arbeids- og Inkluderingsdepartementet, Justisdepartementet og Politidirektoratet har vært representert.

Disse bilaterale avtalene tilsvarer avtaler som Russland nylig har inngått med EU, og sikrer et felles avtaleverk med Russland i viktige spørsmål i Schengen-sammenheng.

Avtalene, som bla. vil forenkle de administrative prosedyrer vedr. visumsøknader for enkelte grupper av søkere og forbedre rutinene knyttet til retur av personer uten gyldig opphold.
Vedrørende visumfasiliteringsavtalen kan følgende fremheves:

  • avtalen åpner på gitte betingelser for innvilgelse av flerreisevisum for opp til 5 år for en rekke grupper, bl.a. forretningsreisende, offisielle delgasjoner, deltakere i internasjonale sports- og kulturarrangementer, yrkessjåfører og journalister;
  • det åpnes for gebyrfritak for en rekke grupper, som bl.a. familiemedlemmer av personer som er fast bosatt i henholdsvis Russland og Norge, offisielle delegasjoner, studenter på studiebesøk, funksjonshemmede og deltakere i internasjonale sportsarrangementer for ungdom;
  • behandlingsgebyret er i avtalen gjensidig fastsatt til 35 euro for begge parter. Dette vil bla. øke forutsigbarheten. (Det ordinære behandlingsgebyret til Schengen er besluttet økt til 60 euro fra 1.1.07, noe som mao. ikke automatisk vil få konsekvenser for russiske borgere);
  • avtalen inneholder også bestemmelser om behandlingstiden for visumsøknader.

Når det gjelder returavtalen er utgangspunktet bl. a. et felles mål om å styrke samarbeidet med sikte på å forebygge og avdekke ulovlig innvandring. Avtalen skal sikre at retur av russere med avslag på asylsøknad, og andre russere uten lovlig opphold i Norge, skal kunne sendes hjem på en verdig, men smidig måte og uten unødvendig tidsbruk. Det samme vil etter nærmere retningslinjer kunne gjelde tredjelandsborgere som kommer fra Russland.

De to avtalene forventes å tre i kraft i løpet av første halvår 2007.

”Den bilaterale visumavtale som nå er ferdigforhandlet, representerer en nettogevinst for begge parter”, sier utenriksminster Jonas Gahr Støre.

”Den er et eksempel på gjensidig vilje til å styrke de direkte forbindelsene mellom folk i Norge og Russland. Avtalen vil ikke gå utover våre forpliktelser i Schengensamarbeidet, men tvert imot bringe vårt visumregime med Russland på linje med det EU nå har fremforhandlet.”

”Spesielt viktig er at avtalen åpner for bredere bruk av flerreisevisum for definerte grupper. Dette er noe nytt som vil underlette både folkelige og økonomiske forbindelser. Ikke minst vil det kunne gjøre situasjonen enklere for norske journalister som har behov for å arbeide i Russland i perioder. Også gebyrfritaket for familie bosatt i det andre landet er en viktig nyvinning”, avslutter utenriksministeren.