Historisk arkiv

Verdensbanken

De nordiske land oppretter et MR fond i Verdensbanken.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartementet har i en årrekke arbeidet for at Verdensbanken skal ha et sterkere rettighetsperspektiv i sin virksomhet. En mer overordnet tilnærming til menneskerettighetsspørsmål er kommet opp i dialogen med Banken de senere år. Nedenfor finner du informasjon om status i prosessen så langt.

Under daværende president Wolfensohns møte med de nordiske guvernørene i Oslo i mai 2004, ba han spesielt om de nordiske landenes støtte til å fremme en MR-agenda i institusjonen. Man ble da enige om å utarbeide et nordisk posisjonspapir om Verdensbanken og menneskerettigheter. I denne forbindelse ble det bl.a. arrangert et seminar  i oktober 2004 på Senter for Menneskerettigheter for å belyse ulike sider ved MR i Verdensbanken. Et arbeidspapir ble forhandlet frem i den nordisk-baltiske valggruppen og papiret ble overrakt til President Wolfowitz i Stockholm i oktober 2005 av utviklingsminister Erik Solheim.
 
Hensikten er å belyse MR problematikken i et bankspesifikt perspektiv. Den voksende erkjennelse av at fattigdomsbekjempelse kun er mulig gjennom en integrert tilnærming hvor både økonomiske, sosiale, kulturelle og politiske og sivile rettigheter sees i sammenheng med en bærekraftig utvikling. Det finnes mange, både empiriske og analytiske, bevis på at vi ikke vil kunne bidra til en bærekraftig utvikling i de fattige landene uten å ta hensyn til menneskerettighetene. Derfor  må vi anvende bistandsstrategier som integrerer MR og fattigdomsbekjempelse i utviklingssamarbeid på en sammenhengende og konsekvent måte.

Med utganspunkt i Verdensbankens mandat, nemlig å fremme økonomisk og sosial utvikling,  kan man fastslå at en sentral del av bankens virksomhet er en realisering av sosiale og økonomiske rettigheter. Imidlertid er det også viktig å fastslå at det ikke er bankens primære oppgave å fremme internasjonale MR konvensjoner. Men banken bør være et instrument for å bistå land i realiseringen av ratifiserte konvensjoner i egen utviklingsprosess. Begreper som transparens, empowerment og deltakelse er sentrale i bankens tilnærming til fattigdomsreduksjon, særlig i PRSP prosessene, som igjen bidrar til åpnere og mer inkluderende policy debatter.

Menneskerettigheter er imidlertid kontroversielt både internt og blant medlems- og låntakerlandene. En slik tilnærming må derfor være strategisk og klar på at MR ikke skal bli en ny kondisjonalitet, men sees på som en del av støtten til landenes bestrebelser for å etterleve egne forpliktelser.

For å bidra til en økende forståelse for menneskerettighetenes sentrale rolle i bankens arbeid ble de nordiske land enige om å etablere et multigiverfond for menneskerettigheter. Forhandlingene har pågått i rundt åtte måneder og det har vært gjenomført tre fagseminarer parallelt med forhandlingene. Hensikten med seminarrekken var å gi input til utarbeidelsen av en ”Concept Note” som legges til grunn for etableringen av fondet. Seminarene har også fungert som diskusjons- og koordineringsforum med representanter for FN systemet, OHCHR, UNDP og  Oslo Governance Senter(UNDP), Landrepresentanter fra Verdensbanken, de nordiske MR institutter og representanter fra de nordiske ambassader.

I Oslo 15 og 16 mars arrangerte Norsk Senter for Menneskerettigheter, på oppdrag fra departementet, et seminar med tittelen ”Worskshop on Developing Justice Indicators”. I tillegg til representanter for nordisk-baltisk valggruppe deltok en rekke internasjonale MR eksperter og representanter for Verdensbankens juridiske avdeling, med fungerende visepresident (Legal Councel), David Freestone, som delegasjonsleder. Seminaret belyste allerede eksisterende og relaterte indikatorsystemer, identifisering av problemområder og kriterier for prioritering bygget på bankens virksomhet og arbeidsområder. Videre ble det vektlagt prinsipper og målsetninger for rettsystemer og understreket at alt arbeid på dette området må forankres på landnivå og koordineres mellom ulike utviklingsaktører.

Seminaret i Saltsjøbaden 19 og 20 juni,  arrangert av svensk UD, bar tittelen ”Human Rights Dialogues and Rights Principles in Development Co-operation at country level – experiences and opportunities”. Diskusjonene tok utgangspunkt i tre landeksempler; Guatemala, Kenya og Uganda. Innledningsvis ble det presentert pågående multilaterale MR tilnærminger; Verdensbanken, OHCHR, UNDP, UNICEF og OECD DAC. Diskusjonen fokuserte på hvordan integrere MR prinsipper i MDGene og neste generasjon PRSPer/PRSer.

I København, 26 og 27 juni, arrangert av dansk UD, ble resultatene av de øvrige seminarer presentert og Dansk senter menneskerettigheter og Verdensbanken redegjorde for foreløpige resultater et pågående arbeid om målsettinger og metode ved indikatorutvikling på MR. Fondet ble så lansert med en avsluttende pledging fra de nordiske land. Et foreløpig arbeidprogram for fondet ble diskutert og vil være retningsgivende frem til neste givermøte i Washington i september.

Norge vil være den største giveren med ca 12 millioner NOK pr år 
 
Det vil bli avholdt to arbeidsmøter høsten 2006. Det første i september for å ferdigstille et arbeidsprogram for fondet. Et regulært årlig møte vil bli avholdt i november/desember for å gå gjennom resultatene av aktivitetene i år, samt et arbeidprogram for det påfølgende år. Det tas sikte på å undertegne avtale i løpet av høsten. Det skal etableres en Steering Committe med deltakere fra både fagavdelinger, operative avdelinger og landrepresentanter fra banken. I tillegg opprettes en referansegruppe bestående av fagpersoner fra giver- og låntakerland, representanter fra FN systemet og giverlands myndigheter.