Historisk arkiv

Verdensbanken

Seminar om videregående utdanning i Afrika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksdepartmentet ved Bankseksjonen arrangerte sammen med Verdensbanken og Lærerutdanningens Internasjonale Senter, ved Høgskolen i Oslo (LINS), et seminar om videregående utdanning i Afrika 13-14. september.

Seminaret ble åpnet av HKH Kronprins Haakon og utviklingsminster Solheim.

Verdensbanken er den største finansieringskilde for utdanning i utviklingsland, og banken bidrar aktivt til å nå tusenårsmålet om utdanning for alle. Verdensbanken er blitt en viktig samarbeidspartner og kanal for norsk støtte. Banken har en sentral rolle i initiativet Fast Track Initiative (FTI), som er et partnerskap mellom givere og partnerland med formål å styrke finansiering av grunnutdanning i fattige land. Innen rammen av initiativet skal alle land som har på plass en fattigdomsstrategi og et troverdig sektorprogram være sikret nødvendig finansiering fra giverne til å gjennomføre programmet.

Ettersom flere afrikanske land nå opplever en sterk vekst i elever som fullfører grunnutdanning, står de overfor en stor utfordring med tanke på mulighetene for videre utdanning og ikke minst utdanning som kan bidra til at elevene sikres en overgang til arbeidslivet. Det er en økende erkjennelse for at dette kanskje representerer den største utfordring mange afrikanske myndigheter står overfor. Ikke minst spørsmålet om hvordan en kan gjøre undervisningen mer relevant og tilpasset lokale og nasjonale forhold, slik at denne kan bidra til verdiskapning og økonomisk vekst. Siden Fast Track Initiative fokuserer på grunnutdanning er man blitt enig om å opprette et nytt fond for videregående og høyere utdanning i Afrika som spesielt ser på disse spørsmål. Samlet støtte til utdanning gjennom Verdensbanken var i 2005 300 mill. kroner.