Historisk arkiv

Situasjonen i Libanon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det jobbes med alle mulige varianter med tanke på transport ut av Libanon. I første omgang forberedes busstransport søndag morgen. I lys av sikkerhetssituasjonen vil det bli tatt en endelig beslutning om busstransport søndag morgen kl. 08.30 (norsk tid). Dette koordineres tett med våre samarbeidspartnere i andre land, i UD og via ambassaden i Beirut. (16.07.06)

Situasjonen i Libanon

Oppdatert 16.07.06 kl. 06:15

Utenriksdepartementet fraråder norske borgere å reise til Libanon, og oppfordrer norske borgere som er i landet om å holde løpende kontakt med ambassaden i Beirut.

Ambassaden i Beirut ber norske borgere i landet om å utvise særlig aktsomhet i Sør-Libanon, Bekaadalen, fjellområdene mellom Syria og Libanon, samt sørlige forsteder til Beirut.

Det jobbes med alle mulige varianter med tanke på transport ut av Libanon. I første omgang forberedes busstransport søndag morgen. Det er bestilt 5 busser med en total kapasitet på 250 plasser. Etter planen skal disse forlate Beirut kl. 10 (lokal tid) søndag morgen i en svensk-norsk kolonne nordover via Tripoli. Bussene vil gå fra Royal Garden Hotel i Beirut. Oppmøtested for busstransport fra Tripoli er Rond-point (rundkjøring) senest kl. 12 (lokal tid). I lys av sikkerhetssituasjonen vil det bli tatt en endelig beslutning om busstransport søndag morgen kl. 08.30 (norsk tid). Dette er et opplegg basert på frivillighet og vil ikke innebære kostnader for den enkelte.

Regjeringen har besluttet å chartre et fly for å reise ned til Damaskus snarest mulig for å være tilgjengelig i forbindelse med mottak av busstransporten fra Beirut. Helsepersonell og politi vil være med i flyet.

I tillegg er det nå chartret et skip med kapasitet på 600 som kan være i Libanon på kort varsel. Det arbeides med de formelle og praktiske sidene rundt dette alternativet, og nærmere informasjon vil bli gitt norske borgere via ambassaden i Beirut når dette foreligger.

Parallelt jobbes det for å få til båttransport fra flere libanesiske havner. Dette koordineres tett med våre samarbeidspartnere i andre land, i UD og via ambassaden i Beirut. Departementet er i tett kontakt med nordiske naboer, Frankrike og EU. Kl. 12 lørdag deltok vi på en telefonkonferanse med EU, der diverse planer for uttransport ble diskutert. Disse følges nå opp, og norske borgere vil kunne benytte seg av flere av disse mulighetene. Dette vil bli kommunisert via ambassaden i Beirut. Alle varianter må vurderes i forhold til sikkerhetssituasjonen til enhver tid.

Det jobbes med å komplettere bildet med hensyn til nordmenn i Libanon. Det tas aktivt kontakt med så mange som mulig for å få oversikt over individuelle behov. Det har imidlertid vært noe problemer med dette på grunn av teknisk svikt i telefonnettet.

I Utenriksdepartementet er beredskapen styrket ved at folk er hjemkalt fra ferie. I tillegg er ambassadene i Beirut og Damaskus styrket, og vi sender folk til Kypros i forbindelse med mottak av mulig båttransport.

Ambassaden i Tel Aviv har hatt møte med israelsk UD for å gjøre det klart at vi holder Israel ansvarlig for norske borgeres sikkerhet og for å forlange fritt leide i forbindelse med transport ut av Libanon. Israel har sagt seg villig til å samarbeide om konkrete evakueringsalternativer for utenlandske borgere fra Libanon.

På grunn av stor telefonpågang er det Libanesiske telefonnettet svært vanskelig å komme gjennom på. Norske borgere i Libanon og deres pårørende kan kontakte Utenriksdepartementet på telefon 22 24 20 20 for informasjon og veiledning. E-post: kontakt-ud@mfa.no.

Ambassaden ber alle norske borgere i Libanon som ønsker assistanse til å forlate landet om å ta kontakt med Utenriksdepartementet for registrering.

Se også Informasjon til norske borgere i Libanon