Historisk arkiv

Solheim og Bjørnøy besøker Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utviklingsminister Erik Solheim og miljøvernminister Helen Bjørnøy orienterte på en pressefrokost 21. september om sin reise til Kina 24.-30. september. Viktige tema blir utslipp av miljøgifter, overføring av miljøteknologi og økt samlet miljøengasjement. (21.09.06)

Solheim og Bjørnøy besøker Kina

Utviklingsminister Erik Solheim og miljøvernminister Helen Bjørnøy orienterte på en pressefrokost 21. september om sin reise til Kina 24.-30. september.

Den voldsomme økonomiske veksten i Kina har sin pris: Kinesiske myndigheter og miljøvernorganisasjoner er svært bekymret over store utslipp av miljøgifter, forurensing av elver og drikkevann, og de store miljømessige og økonomiske konsekvensene dette har for Kina, men også for det globale samfunn. Det økende antallet kullkraftverk og biler står for mye av luftforurensningen. Det er en gryende miljøbevegelse i Kina, som kan få stor fremtidig betydning for løsning av problemene.

Solheim og Bjørnøy legger ut på et besøk hvor Kinas store og voksende miljøproblemer vil være en helt sentral del av samtalene med kinesiske myndigheter. Regjeringen har utpekt miljøsamarbeid som et av sine viktigste satsningsområder i utviklingspolitikken, og under besøket i Kina vil flere avtaler om et tettere samarbeid med kineserne bli underskrevet. Kina sliter med en sterk forurensing – utslipp som påvirker miljøet og millioner av mennesker. Utveksling av erfaringer, norsk miljøteknologi og norsk miljøkunnskap kan rette opp noe av dette, håper regjeringen.

Det skal bl.a. signeres tre nye samarbeidsprosjekter innen:

  1. Reduksjon av kvikksølv i Kina
  2. Destruksjon av miljøfarlig avfall (persistente organiske forbindelser) i sementovner
  3. Fortsatt norsk støtte til det internasjonale rådgivende organet til Kina for miljøspørsmål, China Council

Et annet viktig tema for besøket er Kinas sterke og voksende engasjement i Afrika. Kina har på få år blitt den tredje viktigste handelspartneren til afrikanske land, og ønsket om sikre leveranser av olje- og råvarer står sentralt i kinesernes engasjement. Dette vil påvirke Norges utviklingspolitikk i Afrika på kort og lang sikt. Utviklingsminister Erik Solheim ønsker derfor å innlede en dialog med kineserne om engasjementet i Afrika, for å finne ut hvordan Norge og Kina kan trekke i samme retning.