Historisk arkiv

Statssekretær Johansen møtte Egypts utenriksminister og leder i Den arabiske liga

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Møtene tok opp den alvorlige situasjonen i Darfur og Midtøsten. Torsdag møtes den internasjonale kontaktgruppen for Somalia i Nairobi. (19.10.06)

Statssekretær Johansen møtte Egypts utenriksminister og generalsekretæren i Den arabiske liga

19.10.06

Statssekretær Raymond Johansen møtte Egypts utenriksminister Abul Gheit og generalsekretæren i Den arabiske liga Amr Moussa onsdag 18. oktober for samtaler om den meget alvorlige situasjonen i Darfur og Midtøsten-konflikten. Johansen diskuterte også grensestriden mellom Eritrea og Etiopia, og situasjonen i Somalia. Statssekretæren kom til Kairo rett fra samtaler med Eritreas president Isaias Afeworki i Asmara.

- I samtalene i Egypt har jeg berømmet Eritrea for måten de har tilrettelagt for fredsavtalen om Øst-Sudan, som ble undertegnet i Asmara i forrige uke. Jeg har også understreket den alvorlige situasjonen som har oppstått etter at Eritrea på søndag beveget rundt 1500 tropper inn i sikkerhetssonen mellom Eritrea og Etiopia, og at vi må unngå at en ny voldsspiral mellom de to landene, sier statssekretæren i en kommentar.

- Jeg har også understreket behovet å få for ny bevegelse i forsøkene på å skape fred i Darfur, en konflikt som har ført til over 2 millioner internt fordrevne og flere hundre tusen drepte. Vi har diskutert hvordan Eritrea også her kan spille en konstruktiv rolle, ikke minst for å unngå en oppsplitting av Sudan, sier Johansen.

- I samtalene med de arabiske lederne drøftet vi også spesielt den økende spenningen mellom sunni- og shiamuslimske grupper, og mulighetene for en FN-konferanse for Midtøsten som ser alle problemene i regionen i sammenheng.

Statssekretær Johansen leder torsdag 19. oktober møtet i den internasjonale kontaktgruppen for Somalia som møtes i Nairobi, sammen med Kenyas utenriksminister. På fredag 20. oktober skal Johansen møte Etiopias statsminister Meles Zenawi i Addis Abeba.

Statssekretær Johansen og utenriksminister Gheit

Statssekretær Raymond Johansen (tv) diskuterte situasjonen i Darfur og i Midtøsten med den egyptiske utenriksministeren Abul Gheit onsdag. Foto: Bjørn Jahnsen, UD