Historisk arkiv

Statssekretær Raymond Johansen møtte Eritreas president

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Johansen beklaget den siste utviklingen i konflikten mellom de to nabolandene Eritrea og Etiopia da han møtte Eritreas president Isaias Afewerki tirsdag. (17.10.06)

Statssekretær Raymond Johansen møtte Eritreas president

Raymond Johansen er den første politiker som har møtt Eritreas president Isaias Afewerki etter at rundt 1400 eritreiske tropper beveget seg inn i sikkerhetssonen mellom Eritrea og Etiopia søndag.

- Jeg understreket overfor president Isaias at vi ser meget alvorlig på at eritreiske tropper har beveget seg inn i sikkerhetssonen mellom Eritrea og Etiopia, og at man for all del må unngå at det nå blir en militær eskalering av situasjonen, sier statssekretær Johansen i en kommentar etter møtet tirsdag.

Johansen og Afewerki

Statssekretær Raymond Johansen i møte med Eritreas president Isaias Afewerki. Foto: Bjørn Jahnsen, UD

- Det er spesielt beklagelig at vi fikk denne utviklingen nå, kun en dag etter at fredsavtalen for Øst-Sudan ble undertegnet i Eritreas hovedstad Asmara, og som Eritrea har vært en viktig tilrettelegger for, sier Johansen

Det har gått over fire år siden grensekommisjonen i FN-regi ble nedsatt uten at konflikten har blitt løst.

- Det som nå skjer er et uttrykk for stor frustrasjon på eritreisk side for at løsningen på grensekonfliten med Etiopia tar lang tid. Jeg understreket overfor Isaias at konflikten må finne sin løsning i dialog og ikke med militære midler, sier statssekretæren.

Johansen skal drøfte konflikten mellom Eritrea og Etiopa, Darfur-konflikten i Sudan, og situasjonen i Somalia i en reise i regionen denne uken. På onsdag møter han den egyptiske utenriksministeren, hvor han også vil drøfte Midtøsten-konflikten. På torsdag skal statssekretæren lede møtet i den internasjonale kontaktgruppen for Somalia i Nairobi, Kenya, sammen med Sverige. På torsdag møter han Etiopias statsminister Meles Zenawi i Addis Abeba. (17.10.06)