Historisk arkiv

Straffesak overføres ikke til Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Ankeavdelingen ved Den internasjonale domstolen for Rwanda (ICTR) avsa i går en kjennelse som innebærer at Michel Bagaragaza ikke vil bli overført til Norge for straffeforfølgning på grunnlag av en tiltale for folkemord. (31.08.06)

Priv. til red.


Dato: 31.08.06

Straffesak overføres ikke til Norge

Ankeavdelingen ved Den internasjonale domstolen for Rwanda (ICTR) avsa i går en kjennelse som innebærer at Michel Bagaragaza ikke vil bli overført til Norge for straffeforfølgning på grunnlag av en tiltale for folkemord.

Som et ledd i strategien for å avslutte sitt mandat, har Rwanda-domstolen bestemt at visse type saker kan overføres til nasjonale domstoler. På det grunnlaget ønsket hovedanklager å overføre en sak mot Michel Bagaragaza, tiltalt for delaktighet i folkemordet i Rwanda, til Norge. Den 19. mai i år avviste et av domstolens kammere anklagers begjæring om å overføre saken. Anklager anket avgjørelsen.

Norge tar gårsdagens kjennelse til etterretning. Avgjørelsen reiser ikke tvil om at Norge har strafferettslig jurisdiksjon over de handlingene Michel Bagaragaza er tiltalt for. Norsk straffelov har imidlertid ikke i dag et straffebud rettet uttrykkelig mot folkemord. Domstolen la til grunn at domstolens egne regler forutsetter at tiltale tas ut etter et straffebud rettet uttrykkelig mot folkemord.

Norge hadde samtykket i å få saken overført for å bistå Rwanda-domstolen med å avvikle sitt mandat, slik FNs sikkerhetsråd har oppfordret alle FNs medlemsland til. Saken er den første i sitt slag, og utgjorde en prøvestein i domstolens avviklingsstrategi.

Domstolens kjennelse innebærer at kretsen av land som kan få straffesaker overført til seg begrenses til land som i 1994 hadde straffebud rettet uttrykkelig mot folkemord.

Norge har aktivt støttet etableringen av og arbeidet ved domstolen, og fra norsk side vil man fortsatt jobbe for at domstolen får fullført sitt mandat innen 2010 på en god og effektiv måte.

Regjeringen har uavhengig av den sak som var oppe for Rwanda-domstolen allerede påbegynt arbeidet med å ta inn i straffeloven uttrykkelige hjemler for å straffe folkemord og andre særlig alvorlige internasjonale forbrytelser. Dette gjøres i forbindelse med den pågående revisjon av straffeloven, og er basert på Straffelovkommisjonens anbefalinger i NOU 2002:4. Regjeringen prioriterer dette arbeidet.

Pressekontakter:
Underdirektør i Utenriksdepartementet Torfinn Arntsen, telefon 22243402
Spørsmål vedrørende fremdriften i arbeidet med ny straffelov rettes til Justisdepartementet ved lovrådgiver Tor-Geir Myhrer, telefon 22245489

  • ICTR hjemmeside
  • Kjennelse i saken anklager mot Michel Bagaragaza av 30. august 2006 her
  • FNs sikkerhetsrådsresolusjon 955 (1994) som vedtok opprettelsen av ICTR her
  • NOU 2002: 4 om ny straffelov her