Historisk arkiv

Tidligere vinner av Nobels Fredspris, iranske Shirin Ebadi, til Norge 3.-7. oktober 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Dr. Shirin Ebadi er invitert til Norge av UD for å delta på åpningen av Film fra Sør festivalen, og vil også være hovedinnleder på et seminar om kvinner og islam på Nobels Fredssenter. (29.09.06)

Priv. til red.


Dato: 29.09.06

Tidligere vinner av Nobels Fredspris, iranske Shirin Ebadi, til Norge 3.-7. oktober 2006

Dr. Shirin Ebadi er invitert til Norge av UD for å delta på åpningen av Film fra Sør festivalen, og vil også være hovedinnleder på et seminar om kvinner og islam på Nobels Fredssenter. I forbindelse med Norgesbesøket lanseres også hennes selvbiografi - ”Iran våkner” - på norsk. Under besøket vil hun i tillegg møte utenriksminister Jonas Gahr Støre og statssekretær Raymond Johansen.

Ebadis program er som følger:

Tirsdag 3. oktober
Frokostmøte med utenriksminister Jonas Gahr Støre i Utenriksdepartementet. Pressen er velkommen etter møtet, kl. 8.45.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Bjørn Jahnsen, 97 16 48 43.

Torsdag 5. oktober
Arbeidslunsj med statssekretær Raymond Johansen. Statssekretær Johansen og Ebadi vil være tilgjengelige for pressen fra kl. 13.30 på Hotel Continental.

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Bjørn Jahnsen, 97 16 48 43.

Kl. 18.00 Åpning av Film fra Sør på Vika kino. Kulturminister Trond Giske åpner festivalen sammen med Ebadi. Visning av den iranske åpningsfilmen Offside.

Pressekontakt: Eirin Venås Sivertsen, 92 21 89 86.

Lørdag 7. oktober
Shirin Ebadi er hovedinnleder på seminaret ”Women. Human Rights and Islam” på Nobels Fredssenter kl. 14.00-17.00. Som del av seminaret vil Ebadi bli intervjuet av Lyce Doucet, BBCs nyhetsanker. I panelet for øvrig sitter Nazneen Khan-Østrem og Petter Eide.

Pressekontakt: Kirsti Svenning, Nobels Fredssenter, 95 19 13 15, ks@nobelpeacecenter.org

Bakgrunn:

Shirin Ebadi
Dr. Ebadi (f. 1947) mottok Nobelprisen i 2003 for sitt utrettelige arbeid som menneskerettighetsforsvarer i Iran. Hun er advokat og tidligere dommer og driver en rettshjelpsorganisasjon som blant annet arbeider for å styrke beskyttelsen av kvinners rettigheter. Organisasjonen, som anses som en av de viktigste slike aktører i Iran i dag, ble offisielt erklært forbudt av iranske myndigheter tidligere i sommer.

Ebadis selvbiografi ”Iran våkner”
N. W. Damm & Søn AS lanserer den norske utgaven av Shirin Ebadis selvbiografi ”Iran våkner”. Hennes beretning forteller om en hengiven datter, ektefelle og mor, en jordnær kvinne, som har holdt ut fengsling, drap og familiens ydmykelse for drømmen om et bedre Iran. For anmeldereksemplar eller annen informasjon:

Informasjonssjef Tone Hansen, 24 05 10 68, e-post: tone.hansen@damm.no

Film fra Sør
Film fra Sør arrangeres i år for 16. gang. Regissøren av åpningsfilmen Offside, iranske Jafar Panahi, vil være tilstede ved åpningen. Film fra Sør er den eneste filmfestival i Nord-Europa i sitt slag, og viser hvert år over 100 filmer fra Asia, Afrika og Latin-Amerika for over 20 000 besøkende i Oslo. Årets fokus er Iran, og den internasjonalt anerkjente filmskaperen Abbas Kiarostami gjester festivalen. For mer informasjon om Film fra Sør:

www.filmfrasor.no

Seminaret "Kvinner, menneskerettigheter og islam" på Nobels Fredssenter
I forkant av seminaret (kl 12.30) vises filmen "Article 61" om drapsdømte kvinner i iranske fengsler. Shirin Ebadi er hovedinnleder på seminaret som foregår på engelsk.

www.nobelpeacecenter.org