Historisk arkiv

Verdensbanken

Verdensbankens forum for bærekraftig utvikling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Verdensbanken har gjort seg nyttige erfaringer de senere årene mht. mainstreaming av miljøspørsmål. Banken har vært svært lydhør overfor norske synspunkter og samarbeidet gjennom fondet for miljø og bærekraftig utvikling (TFESSD) er meget godt.

Verdensbankens årlige forum for bærekraftig utvikling ble avholdt i Paris 12-13.6.06. Fra norsk side deltok rådgiver Marianne Berg Haaland, Bankseksjonen og rådgiver Gunnar Hobæk Isaksen, Miljøseksjonen.

Verdensbankens miljøstrategi fra 2001 og "World Development Report" fra 2003 om bærekraftig utvikling er viktige referansedokumenter for banken. Strategien fra 2001 legger blant annet vekt på forbindelsen mellom miljø- og fattigdom, samt mainstreaming. Analysearbeidet økte merkbart etter at miljøstrategien ble vedtatt. Det er også mer fokus på policy og institusjoner, samt på kapasitetsbygging på landnivå. Denne arbeidsmåten omtales som mer ”upstream” enn tidligere, da fokus lå på prosjekter, på begrenset konsekvensutredning og tekniske løsninger. Utlånet til environment/natural resources nådde et høydepunkt i 2005 på 11%.

Bankens representanter understreker at de er kommet tidligere inn i prosessene rundt prosjekter i og med at "Country Environmental Analysis" (CEA) og "Strategic Environmental Impact Assessment" (SEA) foretas. Dialogen rundt CEA på landnivå er forankret i Finansministeriene, noe som betyr at en kan se mange politikkområder i sammenheng. Det ble rapportert om flere vellykkede miljøanalyser (CEA’er), både fra blant annet Tunisia, Serbia og Bangladesh. Strategisk miljøkonsekvensanalyse (SEA) ble blant annet benyttet i forbindelse med safeguards-vurderingen av vannkraftprosjektet Nam Theun i Laos. Erfaringene er at både kvalitativ og kvantitativ metode må brukes og at verktøyene fungerer bra som mekanisme for dialog. Det er fortsatt behov for ytterligere kvantifisering og konkretisering av indikatorer for bærekraftig utvikling for ytterligere mainstreaming. Varierende grad av koordinering blant donorene er en utfordring. Det nevnes også at det gjenstår mye på å få miljø integrert i fattigdomsstrategiene (PRSP'ene).

Internt i Verdensbanken er miljøspørsmål utsatt for økt konkurranse om budsjettmidler. Andre ”konkurrerende tema” er f.eks styresett og anti-korrupsjon. De eksterne rammebetingelsene er også endret. Låntakerlandenes fokus er i endring, og miljøspørsmål står ikke nødvendigvis høyt på den politiske agendaen. Hvilke tema bør man fokusere på i denne situasjonen? Verdensbankens folk nevner følgende områder:

Fortsatt fokus på indikatorer og økt målbarhet (”Det som ikke kan måles, kan ikke forbedres”)
Infrastruktur og tilpasning til klimaendringer
Se ”equity” og styresett i forbindelse med naturressursforvaltning
Fokusere på oppfølgning av globale spørsmål på lokalnivå

I tilknytning til pkt. 2 kan nevnes at Verdensbanken ser betydelig behov for forskning på tilpasning ("adaptation") og ønsker å opprette et "Trust Fund" for støtte til prosjekter innen dette området. 

Foran årsmøtet i Singapore i september står klima/energispørsmål sammen med styresett/anti-korrupsjon på bankens agenda. Videre ble det sagt at landbruk/rural utvikling og vannspørsmål er sentrale tema i banken p.t. Dette betyr at temaene som dekkes av ESSD-avdelingen vil være høyt på agendaen fremover. Det ble sagt på forumet at de ulike områdene miljø, social og rural/agriculture som utgjør ESSD-avdelingen i Verdensbanken fortsatt kunne jobbet bedre på tvers, og såkalt "siloing" som en beskrivelse av situasjonen, særlig på landnivå, nevnes av mange.

Det ble uttrykt bekymring for miljø og bærekraftig utviklings fremtid som prioriterte tema i banken. En ny reorganisering ble kunngjort av president Wolfowitz noen uker etter ESSD Forum, og ESSD-avdelingen vil bli slått sammen med infrastrukturavdelingen. Noen uttrykte frykt for at nye fokuset på infrastruktur ville føre til at en gikk tilbake til perioden da miljø og bærekraftig utvikling hadde en begrenset plass og man kun bedrev "basic" konsekvensutredning. Andre mente på den annen side at en nå hadde sjansen til  tidlig kunne komme i inngrep med de store infrastrukturprosjektene.

Miljøstrategien er under oppdatering for øyeblikket og vil bli framlagt for styret i løpet av høsten. Banken har startet prosessen allerede og vil foreta flere typer analyser for å se på måloppnåelsen- både interne og eksterne surveys, e-dialog og møte med ”stakeholders” i september 2006.