Historisk arkiv

Kan Afrika fø seg selv?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Afrika kan fø seg selv, men det ligger alvorlige hindringer i veien, slår utviklingsminister Erik Solheim fast.

- Afrika kan fø seg selv, men det ligger alvorlige hindringer i veien, slår utviklingsminister Erik Solheim fast.  

Solheim holder onsdag 6. juni innlegg på konferansen ”Can Africa Feed itself?” om hvordan Afrika kan sørge for nok mat til seg selv og samtidig ta vare på miljøet. Politisk handling må til for å redusere omfanget av sult. Utviklingsministeren har bedt en gruppe i Utenriksdepartementet se nærmere på problemstillingen og komme med forslag til hva Norge eventuelt kan gjøre. 

- I diskusjonene jeg har hatt med gruppa har flere medlemmer lagt vekt på at problemet ikke er at det ikke produseres nok mat i verden, men at mange ikke har tilgang på mat. Sentralt står rike lands store matoverskudd som dumpes i fattige land, og ledere i fattige land som ikke interesserer seg for egen befolkning som rammes av sult. Det er derfor et akutt behov for en ny politikk som tjener de fattige og de som utsettes for kronisk og akutt sult, slår utviklingsministeren fast.

Afrika er det eneste kontinentet som har økende sult og redusert matproduksjon per innbygger. Teknisk sett kan matproduksjonen mangedobles i Afrika. Men billig landbruksimport og matvarehjelp gjør at afrikanske bønder ikke en gang er konkurransedyktige på sine hjemmemarked.

- Teknologi alene kan ikke løse Afrikas landbruksproblemer. Politikken må omfatte alt fra produksjon til konsum, sier Solheim.

Matutdeling er nødvendig i visse krisesituasjoner, men utviklingsministeren advarer mot å ødelegge de lokale og regionale markedene.

- Maten bør i så stor grad som mulig baseres på lokalt eller regionalt oppkjøp. Derfor er Norges bidrag til humanitære katastrofer nå penger, ikke mat. Direkte pengeoverføringer til folk i nød har vist seg å gi gode resultater der det lokale markedet fungerer. Utdeling av mat kan underminere lokal produksjon og lokale markeder og bør ikke benyttes i langsiktig bistand, unntatt i skolemat­programmer, mener utviklingsministeren.

- Frivillige organisasjoner som mottar mat fra amerikanske myndigheter for så å dele den ut eller selge den billig bør stoppe med dette. 90 prosent av nødhjelpen er bunden og det er USA som bidrar mest til dette. Drivkreftene bak denne politikken er industrien som tjener på oppkjøp og transport av mat til utviklingsland, avslutter statsråden.

Under konferansen vil noen av verdens fremste forskere innenfor landbruk, og ledere for bondeorganisasjoner i Afrika legge fram sitt syn på hvor det afrikanske landbruket står i dag, og fortelle hva slags utvikling som er nødvendig for å møte de utfordringer man står overfor. Hva slags landbruk trengs for å bidra best i å bekjempe sulten og fattigdommen? Hvordan påvirker spredningen av hiv/aids landbruket? Hvordan vil alvorlige klimaendringer påvirke landbruket i Afrika? 

Konferansen arrangeres i samarbeid mellom norske myndigheter, universiteter, forskningsinstitusjoner, et bredt spekter av organisasjoner og bedrifter. 

Pressekontakt: Mette Andersen, tel: 480 62 113