Historisk arkiv

Samler økonomisk støtte til de palestinske myndighetene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Mandag 17. desember er Frankrike vertskap for en internasjonal giverkonferanse for det palestinske området i Paris. Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil lede konferansen sammen med Kvartettens representant Tony Blair og EU-kommissær Benita Ferrero-Waldner.

Mandag 17. desember er Frankrike vertskap for en internasjonal giverkonferanse for det palestinske området i Paris. Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil lede konferansen sammen med Kvartettens representant Tony Blair og EU-kommissær Benita Ferrero-Waldner. Norge har formannskapet i giverlandsgruppen og er en aktiv pådriver for å samle støtte til de palestinske myndighetene.

- Palestinske myndigheter har vært gjennom en lang økonomisk krise som har rammet befolkningen hardt. Gjenopptagelse av forhandlinger mellom israelere og palestinere er positivt og nødvendig. Men fortsatt økonomisk tilbakegang i det palestinske området kan svekke fremgangen i fredsbestrebelsene. Det er derfor svært viktig at internasjonale givere nå bidrar i denne situasjonen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Konferansen i Paris er en oppfølging av møtet i giverlandsgruppen (AHLC) i New York 24. september og Midtøsten-konferansen i Annapolis 27. november. Formålet med konferansen er å sikre de palestinske institusjonenes et økonomisk grunnlag og støtte tiltak om kan bidra til å stabilisere den palestinske økonomien. Palestinske myndigheter reformplaner og prioriteringer vil bli lagt til grunn for givernes støtte.   

- I tillegg til humanitær støtte og støtte til prosjekter i privat sektor, er det viktig å støtte opp under palestineres planer for direkte budsjettstøtte. Uten direkte budsjettfinansiering vil ikke statsminister Fayyad og hans regjering være i stand til å levere grunnleggende offentlige tjenester til det palestinske folk, sier utenriksminister Støre. Det er også viktig å fokusere på hele det palestinske området – også på situasjonen for befolkningen i Gaza.

Det er forventet stor oppslutning om konferansen som vil bli åpnet av Frankrikes president Nicolas Sarkozy på mandag. I overkant av 80 land og organisasjoner vil være representert, deriblant FNs generalsekretær Ban Ki-moon, USAs utenriksminister Condoleezza Rice og Saudi-Arabias utenriksminister prins Saud Al-Faisal.