Historisk arkiv

Norden viser ansvar på miljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Klima- og miljøspørsmål stod høyest på agendaen da de nordiske ministerne møttes i et åpnet møte i Oslo 31. oktober, for å diskutere hvordan de nordiske landene sammen og hver for seg kan møte utfordringene og ivareta mulighetene i en globalisert verden.

De nordiske ministrene Ingibjørg Solrun Gisladottir, Carl Bildt, Paavo Väyrynen og Jonas Gahr Støre møttes på Litteraturhuset under overskriften: Hvordan møter de nordiske landene - sammen og hver for seg - utfordringene i en stadig mer globalisert verden?

Deltakerne i panelet (Foto: Pierre de Brisis, UD)

Møtet, som er den del av Utenriksdepartementets Refleks-prosjekt, ble arrangert i forbindelse med Nordisk Råds 59. sesjon, som ble avholdt i Oslo mellom 30. oktober og 1. november. Finland har for tiden formannskapet i nordisk Råd.

 Globale utfordringer, lokalt ansvar
En verden i rask endring bidrar til en revitalisering av forholdet og samarbeidet mellom naboland.
– Det er ingen mennesker som lever i et sted som heter "Global". Det globale har kun en betydning dersom det har en betydning lokalt, uttalte Støre i debatten.

Kompetanseutveksling
De nordiske landene har ulik kompetanse, og komplementerer hverandre på en rekke områder. Dette gjelder i særlig grad klima- og miljøspørsmål, forskning og teknologi, sikkerhet og utfordringene i Nordområdene.

– Vi bør ikke konkurrere med hverandre, sa Finlands minister for utenrikshandel og bistand, Paavo Väyrynen. Han understreket at samarbeid mellom landene var viktig for å møte de mange felles utfordringer Norden står overfor.

Stor oppslutning om møtet (Foto: Pierre de Brisis, UD)

Møtet ble sendt direkte på nett-tv og kan ses om igjen på regjeringen.no.

Les mer om Refleks-prosjektet.