Historisk arkiv

Arktisk råd – Vellykket møte i Tromsø 12.-13. april 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Det første møtet i Arktisk råd under det norske formannskapet ble avholdt i Tromsø 12. og 13. april. Oppfølgingen av klimaendringer og helhetlig forvaltning av de arktiske havområdene var sentrale tema.

Det første møtet i Arktisk råd under det norske formannskapet ble avholdt i Tromsø 12. og 13. april. Oppfølgingen av klimaendringer og helhetlig forvaltning av de arktiske havområdene var sentrale tema. Møtet brakte arbeidet i Arktisk råd et viktig skritt videre innen disse områdene, som er høyt prioritert av det norske formannskapet.

Norge, ved utenriksminister Jonas Gahr Støre, har for tiden formannskapet i Arktisk Råd. På embedsnivå er det Senior Arctic Officials (SAO) fra de åtte arktiske landene som har ansvaret for å følge opp mandatet fra ministermøtene. Det første SAO-møtet under norsk formannskap ble avholdt i Tromsø 12.-13. april 2007.

Oppfølging av klimaendringer og helhetlig forvaltning av de arktiske havområdene er to av hovedprioriteringene under det norske formannskapet, og konkretisering av dette arbeidet gjennom ulike prosjekter sto sentralt på møtet i Tromsø. Det norske klimaforslaget om havisens tilbaktrekning, smeltingen av Grøndlandsisen og reduksjonen av permafrost/snødekke ble meget godt mottatt. Det ble også tilslutning til norske forslag vedrørende samarbeid om tilpasning til klimaendring.

Rapportering om aktiviteter som gjennomføres av de seks arbeidsgruppene i Arktisk Råd utgjorde en viktig del av møtet.

Det norske formannskapet har besluttet å etablere et sekretariat i Tromsø for de neste seks årene i samarbeid med Danmark og Sverige, som tar over formannskapet etter Norge. Sekretariatet ble formelt åpnet av statssekretær Liv Monica Stubholt på Polarmiljøsenteret 12. april.

Les mer om SAO-møtet i Tromsø 12.-13. april 2007