Oslo-prosessen fortsetter: Konferanse i Beograd for stater som er rammet av klaseammunisjon
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Utenriksdepartementet
Nyhet | Dato: 01.10.2007
Norge støtter Serbias initiativ for å arrangere en internasjonal konferanse 2.–4. oktober i Beograd for stater som er rammet av klaseammunisjon.
Dette er en viktig del av den pågående internasjonale prosessen for å forby klaseammunisjon. Konferansen vil fungere som et tverregionalt forum der de stater som er rammet av klaseammunisjon, får anledning til å gi uttrykk for sine behov og sin uro over de ødeleggende konsekvensene av bruken av slik ammunisjon.
Møtet i Beograd innebærer en anledning til å styrke samarbeidet mellom de stater som er rammet av klasevåpen, og andre stater, og vil sende et signal om hva som må inngå i et nytt internasjonalt forbud mot klaseammunisjon for å unngå at flere mennesker rammes, og for å bistå ofrene og lokalsamfunnene der de lever.
Vi har tro på en modell der både statene som er rammet, og statene som yter dem støtte, FN, Det internasjonale Røde Kors og det sivile samfunn arbeider sammen, slik at vi kan lykkes i våre felles bestrebelser for å få på plass et forbud mot klaseammunisjon. Vi ser på konferansen i Beograd som et uttrykk for dette samarbeidet, og er sikker på at konferansen vil bli et viktig skritt videre mot det felles mål.
Serbia har selv en stor utfordring når det gjelder eksplosive etterlatenskaper etter klaseammunisjon som følge av NATOs bombing i 1999. Det ligger fortsatt udetonert klaseammunisjon etter disse bombetoktene både over og under bakken, og disse bombene utgjør mange steder en trussel mot sivilbefolkningen og andre. På Serbias anmodning la NATO 24. september fram en liste over koordinater og antall klasebomber som ble sluppet under luftoperasjonene, for den serbiske regjering.
Fremleggingen av disse opplysningene er av avgjørende betydning for en effektiv humanitær innsats, og er også viktig i arbeidet for å hindre tap av menneskeliv og begrense skaden på de berørte lokalsamfunnene. Takket være disse og tidligere fremlagte opplysninger er det nå mulig å få kartlagt den gjenværende klaseammunisjonen. Kartleggingen vil bli gjennomført av Norsk Folkehjelp i samarbeid med Serbias senter for mineryddig.
Det var Norges regjering som i sin tid tok initiativ til en internasjonal prosess for å forby klaseammunisjon. Norge samarbeider nå nært med stater som støtter Oslo-erklæringen. I denne erklæringen forplikter vi oss til innen utgangen av 2008 å fremforhandle et internasjonalt rettslig instrument som forbyr bruk av den type klaseammunisjon som påfører sivilbefolkningen uakseptabel skade. Så langt har 80 stater tilkjennegitt at de støtter erklæringen.
Det operasjonelle arbeidet med å løse de problemene som klasebombene forårsaker på bakken, er en integrert del av denne innsatsen. Norge bidrar med å rydde udetonert klaseammunisjon og å yte hjelp til ofrene i mange land, deriblant Afghanistan, Sudan, Irak, Libanon, Bosnia og Serbia.